Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mohamed (18) en Jaafar (19) voorzien arme gezinnen van voedselpakketten: "Willen iets goeds doen"

4 september 2021, 13.00 uur · Door AT5

In februari van dit jaar gingen we met Wij Zijn Amsterdam (WZA) langs bij de 18-jarige Mohamed Kadouri. Als 15-jarige richtte hij de stichting Young and Caring op. Maar dat deed Mohamed niet alleen. In aanloop naar de Omarmprijs Jong zoekt Rosalie Schilder van WZA Mohamed én Jaafar Rassi op, een van de andere twee oprichters.

"Young and Caring begon eigenlijk op de middelbare school", vertelt Mohamed terwijl hij met Rosalie en Jaafar door Noord loopt. "We moesten iets doen voor ons profielwerkstuk-project. We wisten echt niet wat het moest worden. We bleven als laatste over met z'n drieën en op een gegeven moment kwamen we op het moment om boodschappen uit te delen aan mensen die het niet zo breed hebben."

Iets lekkers

Aan de voedselpakketten komen de jongens dankzij donaties en de hulp van supermarkten. Zo kan het zijn dat niet elk voedselpakket hetzelfde is. Wel wordt over de samenstelling van elk afzonderlijk pakket nagedacht. "Zo zit er natuurlijk altijd iets lekkers in", zegt Jaafar terwijl hij een zak chips uit een van de tassen pakt. "En beschuit. Dat is handiger dan brood. Want brood gaat sneller over de datum en dat is onhandig." 

"Aan gezinnen om pakketten bij langs te brengen komen we voornamelijk via ons eigen netwerk", legt Mohamed uit. "Als we langsgaan bij mensen vragen we vaak of zij nog iemand kennen die het ook moeilijk heeft. Op die manier breidt het zich zo een beetje uit. Het is ook vaak zo dat we op Instagram een berichtje krijgen. Dan kijken we wat er mogelijk is."

Young and Caring streeft ernaar elke maand zo'n zestig voedselpakketten rond te brengen, maar de ambities van Mohamed reiken verder dan Amsterdam en zelfs Nederland. "Mijn uiteindelijke doel is om een weeshuis of een school te bouwen ergens in Afrika." Jaafar heeft een ander doel. "Ik wil hier zo lang mogelijk blijven helpen met de voedselpakketten en de gezinnen blijven helpen. Totdat ik veertig jaar ben denk ik. En op die manier met Mohamed in contact blijven natuurlijk."

De Omarmprijs beloont initiatieven die gelijke kansen creëren voor Amsterdammers én zich inzetten tegen armoede. Dit jaar is er ook een Omarmprijs Jong, speciaal voor jongeren die zich inzetten voor mensen met een krappe beurs. Ken jij een jongere die een goed initiatief heeft bedacht tegen armoede en een mooie prijs verdient? Nomineer jouw kandidaat dan hier voor de Omarmprijs Jong!

Wat is Wij Zijn Amsterdam?
In Wij Zijn Amsterdam maken we verhalen uit de buurt die zijn gemaakt en bedacht door jonge Amsterdammers tussen de 18 en 28 jaar. Zij hebben zich opgegeven om mee te doen aan dit project en door hun ogen willen we laten zien wat er allemaal speelt in de stad, in hun buurt of wijk. Dit doen ze onder begeleiding van professionals van AT5 en elke zaterdag publiceren we een nieuw buurtverhaal. Heb jij misschien een tip of een idee? Mail naar: [email protected]

Kijk hier welke buurtverhalen we eerder hebben gemaakt met Wij Zijn Amsterdam.