Start van hoofdcontent

Stad

nl

Huisbaas probeert Cor en Riet na zestig jaar uit hun huis te krijgen: "We worden getreiterd"

6 september 2021, 07.00 uur · Aangepast 6 september 2021, 15.13 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Riet en Cor wonen al bijna zestig jaar aan de Noorderakerweg in Osdorp, maar worden naar eigen zeggen weggepest door hun huidige huurbaas. Schade aan het huis na een brand wordt niet hersteld, en de huurbaas maakte van een schuurtje bij het huis ineens zijn kantoor. Bovendien biedt hij het echtpaar wekelijks nieuwe woningen aan, terwijl ze helemaal niet wegwillen. Volgens Stichting !WOON komen dergelijke praktijken steeds vaker voor en is het voorbeeld van Riet en Cor een dieptepunt. 

Het huis waar het echtpaar woont, werd gebouwd door Riet haar vader, die er eerst met het hele gezin woonde. Twee jaar geleden verkoopt de broer van Riet het huis aan de huidige huurbaas met de voorwaarde dat het echtpaar er mag blijven wonen. De nieuwe eigenaar gaat akkoord, maar al snel na de koop begint de ellende. Hij wil het stel zo snel mogelijk weg hebben en biedt ongevraagd vervangende woningen aan.

Bekijk het hele verhaal van Riet en Cor hieronder. Tekst gaat verder na de video 

"Hij zegt: 'ik heb huizen voor jullie en ik heb ook naar het bejaardentehuis gebeld'," vertelt Riet. "Ik zeg, wij gaan helemaal nog niet naar het bejaardentehuis. En alle weken kwam hij. Dan had hij hier een huis, dan daar een huis. En zo is het steeds erger geworden. En iedere keer weer."

De eigenaar gaat zelfs een stap verder. Van de een op de andere dag maakt de verhuurder van een schuurtje op het terrein ineens zijn kantoor. De spullen van Riet en Cor belanden buiten.

Quote

""We voelen ons heel erg geïntimideerd door hem. Hij doet niet anders. Geïntimideerd en getreiterd"

Cor
Riet en Cor stappen met Stichting !WOON naar de rechter, die hen gelijk geeft. De verhuurder moet de schuur uit en mag het echtpaar ook niet onder druk zetten om te verhuizen. "We voelen ons heel erg geïntimideerd door hem. Hij doet niet anders. Geïntimideerd en getreiterd." 

Meer dan een jaar later is de ellende nog niet voorbij. Er is een brand geweest in huis. Het echtpaar deed aangifte van brandstichting, maar uit onderzoek blijkt geen bewijs van opzet. Door de enorme schade kunnen ze er momenteel niet meer wonen. "Ze hebben gezegd dat het dak binnen drie maanden hersteld zou zijn. Nou, er is nog niemand geweest", vertelt Cor. 

Ongewenst verhuurgedrag 

Stichting !WOON krijgt jaarlijks 500 klachten binnen van Amsterdammers over ongewenst verhuurgedrag. Krapte op de woningmarkt zou ervoor zorgen dat huisbazen sneller af willen van huurders. "Het wordt steeds aantrekkelijker in deze overspannen woningmarkt om een goedkope woning te kopen met huurders en het snel proberen te verkopen zonder huurder", aldus een woordvoerder van Stichting !WOON. 

Er wordt momenteel aan een wet gewerkt die dergelijk fout verhuurgedrag harder moet aanpakken. De huisbaas in kwestie wilde niet reageren.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938