Cultuur

NL
V

Fringe Festival in volle gang: "Dit is een springplank"

4 september 2021, 14.00 uur · Door Jimmy Miltenburg

In tien dagen 50, veelal beginnende, makers een podium geven. Het Fringe Festival slaagt er sinds 2005 in om door de hele stad artiesten de kans te geven het publiek te betoveren met zang, dans, toneel en alles dat daar tussenin zit. 

Dit jaar wordt er op 25 locaties gespeeld. Zo staat Yeliz Dogan samen met Ferat Kaplan op Podium Mozaiek. In hun voorstelling 'Gouden Bergen' gaan ze onder andere op zoek naar hun privileges als “derde generatie gastarbeiders” in Nederland. "We blikken terug op de gastarbeiders van vroeger", aldus de theatermaker. "We kijken ook naar onze privileges als derde generatie. Wat hebben mijn grootouders ingeleverd waar wij nu op teren? Hoe is het om Turks te zijn in Nederland en hoe was het om Turks te zijn in Nederland." 

Tussengebied

Het festival biedt jonge makers een podium en dat is de kracht van Fringe, zo stelt directeur Aukje Verhoog. "Fringe betekent rafelrand en eigenlijk zijn de makers die wij presenteren nog onbekend", legt ze uit. "Wij zijn het tussengebied tussen underground en main stream. Dat vind je op de Fringe."  

Ook in theater Nowhere heeft Fringe artiesten op de bühne. Daniëlle Zawadi vermaakt met spoken word over thema's die haar bezighouden het publiek. Haar programma gaat over vriendschap, sollicitaties en natuurkunde. "Dit zijn drie onderwerpen waar nu zelf veel mee te maken heb", aldus de spoken word artiest. "Des te ouder ik word, des te meer ik leer over de waarde van vriendschap. Sollicitatiegesprekken zijn sowieso dingen die rond deze leeftijd naar voren komen en natuurkunde is iets dat ik altijd heel interessant heb gevonden, dus dat werkt." 

Quote

"Het was fijn, want er zaten eindelijk weer mensen in de zaal, er was licht en je kon contact maken"

Yeliz dogan, theatermaker

Dat het voor theatermakers een heerlijk gevoel geeft om weer voor publiek te spelen, laat Yeliz Dogan wel zien. Ze straalt en lacht van oor tot oor als ze van het podium komt vlak na haar optreden. "Het was fijn, want er zaten eindelijk weer mensen in de zaal, er was licht en je kon contact maken", vertelt ze enthousiast. "Het was weliswaar op afstand, maar we mogen ons verhaal vertellen, dus wat wil je nog meer."  

Kans

Daarnaast is ze het Fringe festival ook erg dankbaar, omdat ze de kans krijgt om haar voorstelling te spelen.  "Het is een platform om te zeggen 'hé ik besta ook'", legt ze uit. "En dan krijg je de kans en dan moet je hem nemen. We hopen natuurlijk dat we hiermee verder kunnen spelen en uitbreiden. Het is een springplank." 

Tot en met 12 september zullen er nog optredens zijn. De voorstellingen van Ferat en Yeliz is uitverkocht, maar voor vele anderen zijn nog kaarten beschikbaar. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938