Start van hoofdcontent

Stad

nl

Actiegroep Niet te Koop strijdt tegen verkoop sociale huurwoningen: "We worden de stad uitgedreven"

4 september 2021, 20.56 uur · Aangepast 4 september 2021, 23.20 uur · Door Lotte Rigter

Actiegroep Niet te Koop heeft vandaag een 51ste flitsactie georganiseerd in de Spaarndammerbuurt. Woningcorporatie Rochdale heeft hier een sociale huurwoning van ruim zeventig vierkante meter te koop gezet voor 450.000 euro. "Ze beloven dat ze iets voor ons gaan doen, maar dat gebeurt niet."

De groep protesteert al sinds 2015 tegen de verkoop van huurwoningen door corporaties. Volgens hen loopt op deze manier de sociale voorraad leeg, waardoor inwoners geforceerd de stad uit moeten. Amsterdammers moeten gemiddeld veertien jaar wachten om in aanmerking te komen voor een huurwoning. 

Uit balans

"Corporaties mogen 1750 sociale huurwoningen verkopen, liberaliseren en slopen per jaar, maar wij zien dat de sociale voorraad alleen maar kleiner wordt. Waar blijven de nieuwe woningen?" vraagt actievoerder Boudewijn Rückert zich af. Tegenover de 1750 woningen die verkocht, verhuurd of gesloopt mogen worden, moeten er ook 2500 woningen bijkomen. Desondanks verdwenen er in 2020 zelfs tien sociale huurwoningen. 

Rochdale laat in een reactie weten dat er veel nieuwe woningen in aanbouw zijn. "De nieuwbouwambities gaan de komende jaren echt gerealiseerd worden. We hebben een flinke aanloop genomen en veel nieuwbouw is in voorbereiding, In 2022 en 2023 zal dit tot grote productie leiden."

Volgens mede-actievoerder Jan Leegwater klopt dit beeld niet. "We hebben toch gezien dat dat niet waar is?" reageert hij. "Het is een mythe dat de sociale voorraad toeneemt." 

Rochdale zegt de komende jaren zeventig woningen per jaar te gaan verkopen. Het totale woningaanbod van de  corporatie is 38.000. "Ze zeggen 'het is maar een heel klein beetje', maar nee. Het moet gewoon niet krimpen", vertelt Leegwater. "Zet eens zeventig woningen op een rijtje? Dan zie je dat het een heel complex is."

"Het moet gewoon ophouden met het verkopen van sociale huurwoningen", zegt een aanwezige. "Zodat jong en oud hier kan blijven wonen. Nu worden we allemaal de stad uitgedreven."

Opkoopprogramma

De gemeente was eerder van plan om zelf sociale huurwoningen op te kopen die door corporaties worden aangeboden. Dat zodat ze niet in de dure, vrije sector belanden. Dit is tot nu toe nog niet van de grond gekomen. 

Deze maand wordt Jakob Medewijer hoogstwaarschijnlijk officieel aangewezen als nieuwe wethouder Wonen. Hij heeft gezegd meer sociale huurwoningen te willen realiseren. "Wij zijn heel benieuwd en houden hem aan zijn woorden", lacht Leegwater. "Kom maar op Jakob."

Op zondag 12 september wordt het zogenoemde Woonprotest georganiseerd voor betaalbare en voldoende huisvesting. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938