Start van hoofdcontent

Stad

nl

Grote drukte bij coronaprotest op Dam, gemeente roept op niet meer te komen

5 september 2021, 11.43 uur · Aangepast 5 september 2021, 16.15 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De Dam en een deel van het Damrak stonden aan het eind van de ochtend vol met demonstranten tegen de coronamaatregelen. De gemeente riep al snel op om niet meer te komen, omdat het er "te druk" was.

De organisatie verwachtte 50.000 deelnemers. Hoeveel het er uiteindelijk waren is niet duidelijk, maar het waren er volgens de gemeente dus te veel. "Het is te druk bij de demonstratie in het centrum. Sluit niet meer aan. Kom hier niet naar toe", twitterde de gemeente.

Baudet

De demonstranten gingen om 12.00 uur lopen. Ze liepen eerst richting het Leidseplein. Een groot aantal verschillende protestgroepen deed met de demonstratie mee. Ook Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie in de Tweede Kamer, was aanwezig. Hij heeft de afgelopen week meerdere keren zijn volgers opgeroepen om te komen. 

Er werd onder meer gedemonstreerd tegen het idee om coronabewijzen in te voeren voor horeca, musea en sportwedstrijden. Het eerste deel van de mars, die dus op de Dam begon, moest tot het Leidseplein in absolute stilte zijn. Daarna mag het geluid aan. De demonstratie eindigde om 15.00 uur.

Hekken

Vanwege de opbouw van het Concertgebouworkest was een deel van de Dam afgezet met zwarte hekken. Volgens organisator Michel Reijinga was dat geen belemmering. "Ik ben ervan op de hoogte en onze aanhang ook. We gaan aan de monument zijde staan en mogen uitwaaieren naar het Centraal Station en de Munt."

De gemeente had volgens de organisator geen bezwaar tegen de demonstratie. Dat was tijdens eerdere protestmarsen ook zo.

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938