Start van hoofdcontent

Stad

nl

Grapperhaus tegen waarnemers bij preventief fouilleren: "Alle vertrouwen in mijn politiemensen"

10 september 2021, 11.56 uur · Aangepast 10 september 2021, 12.20 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is geen voorstander van het inzetten van waarnemers bij preventief fouilleren. Dat zei hij donderdagavond tijdens een Kamerdebat over etnisch profileren.

Inter Visual Studio

In Amsterdam worden sinds 1 september burgerwaarnemers ingezet tijdens fouilleeracties van de politie. Zij moeten toezien of agenten tijdens wapencontroles daadwerkelijk willekeurig mensen uitkiezen en niet op basis van uiterlijke kenmerken. Het plan leverde veel kritiek op, onder meer van de politiebonden. Zij besloten als reactie om zelf ook waarnemers in te zetten om de burgerwaarnemers te controleren.

Grapperhaus zou de burgerwaarnemers zelf niet hebben ingezet, zei hij. "Ik heb alle vertrouwen in de professionaliteit en eerlijkheid van mijn politiemensen. Ik zeg ook dat ik dit zelf niet nodig zou hebben gevonden om daar waarnemers bij te zetten."

De minister benadrukte dat hij niets met de proef te maken heeft omdat het beslissing van de Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en justitie) is. "Ik heb daar geen zeggenschap over."

 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938