Start van hoofdcontent

Stad

nl

Alle soorten geldautomaten in één pand in De Pijp: "Vraag me af wat ondernemers elders hier aan hebben"

11 september 2021, 07.00 uur · Aangepast 11 september 2021, 07.57 uur · Door Mark Schrader

In De Pijp is deze week een winkel geopend die vooral voor ondernemers in de omgeving een uitkomst kan bieden: naast een gewone pin -en sealbagautomaat is het ook mogelijk om muntgeld storten of op te nemen. Handig voor ondernemers in de directe omgeving, maar MKB-Amsterdam waarschuwt dat de stad groter is en roept banken, maar ook de gemeente op contant geld serieus te blijven nemen. “Het is nog steeds een wettig betaalmiddel.”

Eerste geldautomatenwinkel in De Pijp

In de onbemande winkel in de Eerste van der Helststraat staan acht automaten, waar je van ‘s ochtends 7 tot ‘s avonds 22 uur terecht kan. De laatste jaren verdwijnen steeds meer bankfilialen en geldautomaten uit het straatbeeld. Zodoende kwam Geldmaat, waar de drie grote banken ABN Amro, ING en Rabobank aandeelhouder van zijn, op het idee van een pand met daarin alle soorten automaten bij elkaar.

Banken besloten vorig jaar om veel sealbagautomaten, geldautomaten waar ondernemers cash geld kunnen afstorten, in en om Amsterdam tijdelijk te sluiten in de strijd tegen plofkraken. 

"In steden lopen we tegen strenge veiligheidseisen aan”, vertelt een woordvoerder van Geldmaat. "En dat is lastig voor ondernemers die kleingeld nodig hebben of juist makkelijk hun briefgeld willen storten. Wij willen dat contant geld voor iedereen beschikbaar is."

Ondernemer Sjoerd Hoogstins, die een boekhandel bestiert aan de Kinkerstraat, is blij met het initiatief. "Ik denk dat dit voor ons wel een uitkomst is. Voorheen moest ik naar Zuidoost of Noord of stond ik in een bouwmarkt om sealbags te storten. Dit is voor mij wel fijn, maar ik vraag me af wat ondernemers aan bijvoorbeeld de oostkant van het Centrum hier aan hebben."

Quote

"We maken ons al langer zorgen over het feit dat her en der steeds meer automaten verdwijnen"

Bart Drenth, voorzitter MKB-Amsterdam 

En dat vraagt de branchevereniging die het midden -en kleinbedrijf in de stad vertegenwoordigt zich ook af. "Voor ons is het belangrijkste dat ondernemers hun contante geld kwijt en cash kunnen ophalen. Ondernemers kunnen anders niet functioneren. En klanten met contant geld ook niet", waarschuwt Bart Drenth, voorzitter van MKB-Amsterdam. 

Hij benadrukt dat contant geld nog altijd een wettig betaalmiddel is. "We maken ons al langer zorgen over het feit dat her en der steeds meer automaten verdwijnen. Voor banken gaat het vaak om een kostenpost, tegelijkertijd betalen ondernemers ook mee aan het betalingsverkeer."

Hoogstins moest onlangs bij een supermarkt in de straat geld wisselen, omdat er niet direct een automaat in de buurt zit waar hij muntgeld kan opnemen. “Ik heb zelfs met de bank gebeld en gevraagd of we niet een groot waardetransport konden krijgen met kleingeld voor een heel jaar. Dat kon helaas niet.” Geen plek in de buurt waar je als ondernemer geld kan storten of opnemen. Een signaal, dat MKB-Amsterdam de laatste tijd vaker te horen krijgt. 

Quote

"Ik heb zelfs met de bank gebeld en gevraagd of we niet een groot waardetransport konden krijgen met kleingeld voor een heel jaar”

sjoerd hoogstins, ondernemer kinkerstraat

"Het serviceniveau moet in stand worden gehouden. Wij willen dat banken verantwoordelijkheid nemen en gemeente inziet dat contant geld nodig is in een internationale stad als Amsterdam. Het is niet gratis om gebruik te maken van banken. Er is een strategie vanuit banken om kostenposten te schrappen, maar daar hebben wij grote moeite mee, ondernemers hebben gewoon niet zo veel keuze”, aldus Drenth. 

Ondernemers moeten volgens hem niet met grote bedragen eindeloos door de stad hoeven slepen. “En je wil ook dat je klanten nog geld kunnen opnemen. In Amsterdam speelt dat misschien nog wel meer dan in andere steden; de stad heeft veel buitenlandse bezoekers. In het buitenland is digitaal betalen nog veel minder ver doorgevoerd dan hier. In Duitsland bijvoorbeeld is het volstrekt normaal om grote transacties contant te betalen.”

"Stel contant geld niet gelijk aan zwart geld"

MKB-Amsterdam richt zich ook tot de gemeente, die bijvoorbeeld in de PC Hoofstraat een limiet van 1000 euro aan cash heeft ingesteld om witwassen tegen te gaan. Contante betalingen daarboven moeten worden gemeld. Voorheen lag die grens op 10 duizend euro.

"Wij vragen bij de gemeente aandacht om contant geld niet altijd gelijk te stellen aan zwart geld. Een bloementeler die in Duitsland zaken doet, komt met dikke pakken geld terug, daar word je gewoon nog met cash betaald."

Geldmaat laat weten ook in andere steden te kijken naar geschikte locaties. Het filiaal in De Pijp beschikt naast de automaten ook over twee balies waar geld kan worden geteld. Klanten van andere banken dan ABN Amro, ING en de Rabobank kunnen in het pand alleen geld opnemen. 

Op de vraag hoe het zit met de beveiliging van de geldautomatenwinkel in de Pijp, kan een woordvoerder geen details geven. "Maar een dergelijke locatie moet aan allerlei strenge veiligheidseisen voldoen", benadrukt ze. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938