Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechter stelt FNV in gelijk: Uber moet chauffeurs in loondienst nemen

13 september 2021, 11.08 uur · Aangepast 13 september 2021, 12.29 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Chauffeurs die zich met Uber hebben verbonden en die via de Uber-app passagiers vervoeren, vallen onder de CAO Taxivervoer en moeten in loondienst worden genomen. Volgens de rechter voldoet de rechtsverhouding tussen Uber en de chauffeurs namelijk aan alle kenmerken van een arbeidsovereenkomst. Vakbond FNV, die de zaak tegen Uber had aangespannen, kreeg vanochtend van drie kantonrechters gelijk.

FNV was naar de rechter gestapt omdat er volgens de vakbond tussen Uber en de chauffeurs sprake is van een arbeidsovereenkomst. Dat Uber, zoals het bedrijf zelf stelt, slechts een platform biedt waar zelfstandige chauffeurs en hun klanten elkaar kunnen ontmoeten, klopt volgens de FNV niet. De betrokkenheid van Uber is veel groter, stelde de FNV: het bedrijf organiseert de vervoersdiensten tot in detail.

De kantonrechters stellen de vakbond in het gelijk. De verhouding tussen Uber en de chauffeurs voldoet aan alle kenmerken van een arbeidsovereenkomst, zoals arbeid, loon en gezag. "Van de Uber-app gaat namelijk een disciplinerende en instruerende werking uit, en een financiële stimulans", als de rechtbank. "Zodra de chauffeurs gebruik maken van de app zijn zij onderworpen aan de werking van het door Uber ontworpen en eenzijdig door haar te wijzigen algoritme."

Achterstallig salaris

Door de uitspraak is Uber verplicht de cao op de arbeidsovereenkomsten van de chauffeurs toe te passen, in de periodes dat de cao algemeen verbindend is verklaard. Concreet betekent het dat chauffeurs die in de periode na eind 2015 voor Uber hebben gereden, aanspraak kunnen maken op achterstallig salaris. Dit wordt per individueel geval bekeken. Ook moet Uber aan FNV een schadevergoeding betalen van 50.000 euro vanwege het niet nakomen van de CAO Taxivervoer.

Hoewel Uber tegen de uitspraak in beroep gaat, moet het wel per direct overgaan tot het in dienst nemen van de chauffeurs. Het bedrijf meldt dat het de effecten van het vonnis bestudeert. In Nederland gaat het om circa vierduizend chauffeurs.

"We zijn teleurgesteld in deze uitspraak, omdat we weten dat het overgrote deel van de chauffeurs graag zelfstandig wil blijven", aldus Maurits Schönfeld, General Manager Noord-Europa bij Uber. "Chauffeurs willen geen afstand doen van de vrijheid om te kiezen of, waar en wanneer en met wie ze werken. In het belang van chauffeurs gaan we daarom in beroep tegen de uitspraak van de rechter, terwijl we blijven werken aan het verbeteren van platform-werk in Nederland”

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938