Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Aantal transformatorhuisjes moet verdubbelen, veel straten zullen openliggen

15 september 2021, 11.00 uur · Door Stefan Bunschoten

Het aantal transformatorhuisjes in de stad zal tot 2050 waarschijnlijk verdubbelen. Volgens netbeheerder Liander moet het elektriciteitsnet vanwege woningbouw en de energietransitie fors uitgebreid worden. Een gebrek aan technici en ruimte kan nog wel roet in het eten gooien. Volgens Liander wordt het "zeker spannend" of het elektriciteitsnet alle ambities van de stad wel aankan. 

De transformatorhuisjes worden niet door alle Amsterdammers gewaardeerd. Een paar weken geleden demonstreerden bewoners van de Breughelstraat in Zuid nog tegen de komst van zo'n huisje door twee dagen in een kuil te picknicken. Dat protest heeft effect gehad, want de kuil is, in ieder geval voorlopig, dicht.

Paul van Engelen van Liander, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het elektriciteitsnet, erkent dat de bewoners niet goed meegenomen zijn in het proces. Tegelijkertijd benadrukt hij dat het kiezen van een geschikte locatie niet eenvoudig is. 

Quote

"Elektrisciteitshuisjes moeten binnen een bepaalde straal van het verbruik geplaatst worden"

Paul van Engelen, liander

"Wat ook speelt, is dat die elektriciteitshuisjes binnen een bepaalde straal van het verbruik geplaatst moeten worden", vertelt Van Engelen. "Dus onze speelruimte is ook niet heel groot over het algemeen." Verder is er niet altijd genoeg ruime in de, vaak al volle, straten in de stad.

De belasting van het elektriciteitsnet groeit met een factor 3 tot 4.5 tot 2050, schreven Liander en de gemeente vorig jaar in dit document. Van Engelen: "Wat we in Amsterdam zien is dat de stad enorm groeit en er daarnaast ook een enorm verduurzaming plaatsvindt. Er komen steeds meer laadpalen. Daarnaast mensen gaan mensen steeds meer elektrisch verwarmen, elektrisch koken. Mensen maken meer gebruik van airco's."

Een elektrische auto met op de achtergrond een transformatorhuisje.

Het stadsbestuur wil in 2030 geen benzine- en dieselauto's meer in de stad en wil ook dat in 2040 alle huishoudens gestopt zijn met het gebruik van aardgas. Om dat mogelijk te maken, zullen er veel werkzaamheden plaats moeten vinden en zullen veel straten dus open liggen.

Quote

"Wij doen ons best om niet die beperkende factor te zijn en te zorgen dat het electriciteitsnet het aan kan"

PAUL VAN ENGELEN, LIANDER

"En misschien moeten mensen ook, vanwege de krapte aan technici,  langer wachten op een laadpaal of een verzwaring van de aansluiting", zegt Van Engelen. "Wij doen ons best om niet die beperkende factor te zijn en te zorgen dat het elektriciteitsnet het aan kan." Wel wordt dat volgens hem "zeker spannend".

In juni bleek al dat het elektriciteitsnet in een deel van Noord en een deel van het Westelijk Havengebied de maximale capaciteit had bereikt. Liander benadrukt dat dat alleen gevolgen heeft voor nieuwe grootgebruikers, zoals supermarkten, en niet voor bewoners.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938