Stad

NL
V

Veteranendag afgelast vanwege corona: "Qua aantallen is dit niet uit te leggen"

13 september 2021, 21.00 uur · Aangepast 14 september 2021, 08.43 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Teleurstelling onder Amsterdamse veteranen: zij mogen zaterdag toch weer niet bij elkaar komen voor de Veteranendag. Burgemeester Halsema besloot de bijeenkomst af te gelasten nadat het eerder deze zomer toch weer niet de goede kant uit ging met corona. 

AT5

Het traditiegetrouwe samenzijn was al van het voorjaar naar het najaar verplaatst en zou voor het eerst op het Marineterrein van Kazerne Kattenburg worden gehouden. Maar op 19 augustus stuurde Halsema een brief aan de veteranen dat het er dit jaar helaas weer niet in zat.

"Dat was even slikken en onverwachts", zegt Wil Janssen, die in Nieuw-Guinea diende en coördinator is van het Veteranencafé dat elke tweede en vierde maandag van de maand bij elkaar komt bij Daan&Daan aan het Kattenburgerplein. 

Als troost kregen de ongeveer 1.400 veteranen in de stad een speciaal Amsterdam-speldje meegestuurd. Alle oud-militairen vinden het jammer dat hun dag niet doorgaat, sommigen hebben er ook geen begrip voor. 'Ik dacht what the...nou ja, ik mag niet schelden op tv', zegt Libanon-veteraan Erik Uytendaal.

'Niet uit te leggen'

Het steekt vooral omdat na de Grand Prix in Zandvoort en demonstraties als Unmute Us een evenement waar doorgaans zo'n 500 veteranen op afkomen volgens hem toch te organiseren moet zijn. Uytendaal: "Op uitnodiging in een open ruimte, waar verder helemaal niemand  kan komen, tenzij je die uitnodiging bij je hebt. Dat is qua aantallen toch niet uit te leggen." En juist dit jaar is de dag urgenter dan ooit volgens de veteraan. "Afghanistan is een hot topic. Dat raakt heel veel Afghanistan-veteranen, ik ken er een paar die gaan daar echt stuk op. Dat is heel triest om te zien."

Quote

"Afghanistan is een hot topic. Dat raakt heel veel Afghanistan-veteranen, ik ken er een paar die gaan daar echt stuk op."

Erik uytenDaal, libanon-veteraan

Een woordvoerder van de burgemeester zegt de teleurstelling te begrijpen en het ook spijtig te vinden, maar: "De gemeente Amsterdam heeft n.a.v. de persconferentie op 9 augustus helaas toch moeten besluiten dat de Amsterdamse veteranendag op 18 september niet georganiseerd kan worden vanwege de corona-gerelateerde regelgeving die dan nog zou gelden. Ook Defensie gaf aan dat er überhaupt nog geen evenementen toegestaan worden op deze locatie in september naar aanleiding van de persconferentie."

Maandagmiddagen

Janssen en Uytendaal nodigen veteranen, ook van buiten Amsterdam, uit om zich aan te sluiten op de maandagmiddagen aan het Kattenburgplein. Oud-Dutchbatter Olav Smits heeft daar in ieder geval profijt van: "Het inspireert wel. Mensen hebben het gemaakt, houden vol en al die gekkigheid die ze hebben meegemaakt in het verleden hebben ze een plekje kunnen geven. Daar kunnen wij als jongeren ons voordeel mee doen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938