Stad

NL
V

A'dam UMC blundert met ivf-behandeling: mogelijk besmette embryo's teruggeplaatst bij zestien vrouwen

14 september 2021, 11.06 uur · Aangepast 14 september 2021, 13.09 uur
Door Thijs Bentvelzen · Foto: Vimeo / Amsterdam UMC

In het Amsterdam UMC, vestiging VUmc, is bij zestien vrouwen een embryo teruggeplaatst dat mogelijk besmet is met Sphingomonas koreensis; een bacterie die mogelijk bij mensen een hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De besmettingen vonden afgelopen week plaats in het laboratorium van het ivf-centrum. Alle ivf-gerelateerde behandelingen zijn de komende twee weken opgeschort.

In totaal zijn de embryo's van 31 vrouwen mogelijk in aanraking geweest met de bacterie, aldus het ziekenhuis. In zestien gevallen zijn de embryo’s daadwerkelijk teruggeplaatst: bij zeven vrouwen van Amsterdam UMC en bij negen vrouwen van regioziekenhuizen. De embryo’s van de overige vrouwen zijn ingevroren.

De besmetting kwam dit weekend aan het licht bij de dagelijkse standaardcontrole van de kweekschaaltjes met embryo’s. De bacterie zou, volgens de woordvoerder, voor gezonde mensen ongevaarlijk zijn. Maar op de vraag of dit voor embryo's of bij zwangerschappen ook opgaat, valt het stil. "Dat weten we gewoon echt nog niet", aldus de zegsvrouw. "Dat moeten we nu eerst onderzoeken."

Pixabay

Zorgen

Maria (echte naam is bekend bij de redactie) hoorde daags na de behandeling dat er iets fout was gegaan en maakt zich zorgen om de gevolgen voor de ontwikkeling van haar (ongeboren) kind. "Het zijn normaal altijd lieve en professionele mensen, maar de angstige toon in het belletje verraadde meteen: 'hier is iets mis gegaan'. Maar wat het nu echt betekent, weet ik nog steeds niet."

De medewerkster legde Maria uit dat er een bacterie was gevonden in de kweekschaaltjes waarin haar eicellen bevrucht waren. En dat de bacterie hoogstwaarschijnlijk met de embryo mee was gekomen in haar baarmoeder.

"Maar wat voor bacterie het was en wat de gevolgen konden zijn voor mij of mijn kind, dat wisten ze toen nog niet", zegt Maria. Er werd haar op het hart gedrukt zich bij buikklachten en/of koorts direct bij de spoedeisende hulp van het AMC te melden.

VUmc onderzoekt oorzaak en vervolg

De bacterie Sphingomonas koreensis komt normaal voor in omgevingen met water, zoals bijvoorbeeld in kraanwater, of grond. De bacterie is bij gezonde mensen geen belangrijke ziekteverwekker, aldus het Amsterdam UMC.  Het ziekenhuis heeft alle ivf-gerelateerde behandelingen voor een à twee weken opgeschort, totdat duidelijk is waar de besmetting vandaan komt. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938