Stad

NL
V

Visboer snapt weinig van verkoopverbod levende kreeften: "Gebeurt sinds mensenheugenis"

18 september 2021, 07.05 uur · Door Mark Schrader

Op de Albert Cuyp wordt door bezoekers overwegend positief gereageerd op de plannen van de gemeente om de verkoop van levende kreeften, krabben en bont vanaf volgend jaar aan banden te leggen. Ondernemers, maar ook sommige expats reageren minder enthousiast. 

AT5

Het verkoopverbod omwille van het dierenwelzijn moet vanaf 2022 ingaan. Vanaf maandag is er de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen. En dat zal dan vooral van de kant van ondernemers komen.

Amsterdam kent 34 markten. Op bepaalde plekken wordt (tweedehands) bont en levende krabben en kreeften verkocht. Wethouder Everhardt laat weten dat er ook op het verbod gehandhaafd zal worden.

"Dit is wereldwijd normaal"

"Van Amsterdam kan je dit verwachten. Het zijn natuurlijk 'dierenvrienden', tussen aanhalingstekens, want er zijn dingen die veel ernstiger zijn. Maar goed, dit gebeurt sinds  mensenheugenis. En op markten wereldwijd is dit normaal en daar worden dieren soms nog wel slechter behandeld", vertelt visboer Schilder die levende kreeften en krabben verkoopt op de Albert Cuyp. 

"Veel dierenleed"

Marktkoopman Hans de Leeuw verkocht in het verleden ook wel eens een bont. Hij begrijpt de tendens en snapt dat het dierenleed een zware rol speelt. Maar een ondernemer blijft een ondernemer. "Als ik morgen een paar bontjassen kan verkopen dan zal ik het heus niet nalaten. Van winst is nooit iemand doodgegaan, maar mijn gedachte gaat er ook wel naar uit dat erachter veel dierenleed schuilgaat", erkent hij.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938