Cultuur

NL
V

Legendarische banketbakker Cees Holtkamp gelauwerd met ereprijs Mes van Johannes

18 september 2021, 19.30 uur · Aangepast 18 september 2021, 20.09 uur · Door Koen Bugter

De legendarische banketbakker Cees Holtkamp is vanmiddag geëerd met de prestigieuze culinaire prijs 'Het Mes van Johannes'. 

Holtkamp gelauwerd met Mes van Johannes - AT5/NH Nieuws

Vanuit de hele wereld komen banketliefhebbers naar de patisserie aan Vijzelgracht 15 voor de gevulde koeken, taarten én kroketten. Vjftig jaar lang ontwikkeld door de inmiddels gepensioneerde banketbakker. "Ik heb mijn werkzame leven mijn best gedaan. Ik heb het met veel plezier gedaan en dan nu de prijs. Wat moet je dan nog meer?"

Allemaal bakker

Mensen komen uit de hele wereld om een kroket proeven. "Ik zag mensen met gidsen waar alleen de naam Holtkamp zichtbaar is en de rest is Hebreeuws, Japans of Russisch." De familie Holtkamp is een bakkersgeslacht met twaalf kinderen van wie er acht met culinaire ambities. "Ze werden allemaal bakker. Twee haakten af want ze hadden geen zin om vroeg op te staan," aldus de oudste zoon Cees.

Vijfjarige Cees Holtkamp als bakkertje - persoonlijk archief familie Holtkamp

Amsterdamse school

De piepkleine banketbakkerij is niet alleen beroemd om de culinaire creaties, maar ook vanwege de architectuur. "Dit is nog het enige winkeltje in de stijl van de Amsterdamse school. In de jaren '50 hield men niet van die architectuur en zijn er veel gesloopt. Ik ben naast banketbakker ook een liefhebber van architectuur en dus hebben we het altijd behouden en gerestaureerd," aldus een trotse Holtkamp. 

Geen geheim

Holtkamp is gepensioneerd maar blijft voor zijn plezier bakken. Onder anderen met zijn kleindochter Stella, die haar bakkunsten via een Youtubekanaal deelt (zie hieronder). "Ik deel heel graag mijn kennis. Wij hebben geen geheimen. De filmpjes worden op scholen bekeken en door collega's die inspiratie willen opdoen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938