Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gedrag van opgestapte Ivens was 'overdonderend, grensoverschrijdend en seksualiserend'

27 september 2021, 17.09 uur · Aangepast 27 september 2021, 19.03 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het gedrag van de in juli opgestapte wethouder Laurens Ivens jegens meerdere vrouwelijke medewerkers was voor de slachtoffers overdonderend, grensoverschrijdend en seksualiserend. De melders werden als oplossing weggehouden bij bijeenkomsten waarbij Ivens aanwezig was.

Dat valt te lezen in het (grotendeels geanonimiseerde) externe onderzoek dat de gemeente vandaag naar buiten brengt naar aanleiding van een wob-verzoek van Het Parool.

Wat Ivens precies heeft gezegd wordt niet bekendgemaakt, evenals de identiteit van de slachtoffers. Wel wordt duidelijk dat er vier klachten tegen hem zijn ingediend. Zijn gedrag wordt bestempeld als onprofessioneel en seksualiserend. "Het betreft verbaal gedrag (op schrift) met een seksuele connotatie dat wij als ongepast kwalificeren", schrijven de onderzoekers. "De meeste vrouwen hebben dat als overdonderend, seksualiserend en grensoverschrijdend ervaren. Wij vinden dit begrijpelijk."

Quote

"De meldingen hadden voor de vrouwen namelijk een averechts effect: ze werden volgens de onderzoekers bij wijze van oplossing weggehouden bij bijeenkomsten waarbij Ivens aanwezig was"

extern onderzoek over gedrag wethouder ivens
Een groot deel van het onderzoek is uit privacy-overwegingen zwartgelakt.

Verder komt naar voren dat Ivens, ondanks waarschuwingen vanuit meerdere hoeken, zijn gedrag niet veranderde. Een van de melders gaf zelfs in een persoonlijk gesprek aan dat het gedrag moest stoppen. Dat deed hij jegens haar, maar niet tegen anderen.

Het rapport is kritisch op het handelen van de gemeente. De meldingen hadden voor de vrouwen namelijk een averechts effect: ze werden volgens de onderzoekers bij wijze van oplossing weggehouden bij bijeenkomsten waarbij Ivens aanwezig was.

"Hoewel voorstelbaar is dat dit met goede bedoelingen gebeurde, was het feitelijke gevolg dat het functioneren en de dagelijkse routine van de vrouwen werd beperkt, terwijl er voor betrokkene weinig tot niets veranderde", aldus de onderzoekers. "Betrokkene is er in veel gevallen zelfs niet van op de hoogte gesteld." De vrouwen hebben verklaard zich niet serieus genomen te hebben gevoeld door leidinggevenden en dat er onvoldoende handelend is opgetreden.

Ivens trad op 5 juli af vanwege het onderzoek. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938