Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM eist werkstraf tegen slapende bewakers joodse school Cheider

5 oktober 2021, 08.10 uur · Aangepast 5 oktober 2021, 12.03 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een werkstraf van veertig uur tegen twee voormalige wachtcommandanten van de orthodox-joodse school Cheider. De wachtcommandanten zouden tijdens het bewaken in hun auto in slaap zijn gevallen of zaten op hun telefoon te kijken. 

De joodse school Cheider.

Een 26-jarige Woerdenaar en een 21-jarige man uit Poortugal werden betrapt door twee andere collega's van de Snelle Reactie Eenheid (SRE) in februari en werden kort daarna ontslagen. Maandag moest het tweetal verschijnen in de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem. 

Daar zeiden de collega's die de twee betrapten dat vlak voordat de school begon beiden in een diepe slaap waren in hun voertuig. Zelf beweerde het tweetal dat zij in de auto zaten vanwege het slechte weer en dat een van hen even op zijn telefoon had zitten kijken en dat de ander slechts een kort moment was weggevallen, maar dat ze wel om beurten alert waren. 

Beveiliging

Joodse scholen zoals het Cheider worden bewaakt door de politie, particuliere bewakingsdiensten en de marechaussee vanwege terroristische dreigingen. Wachtcommandanten hebben de taak de ingang van de scholen scherp in de gaten te houden. Na de aanslag op het Joods Museum in Brussel in 2014 kreeg de school een stalen hek. Ook is er een permanente politiepost in de buurt. 

De rechtbank doet uitspraak op 18 oktober.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938