Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Ruim 350 km kades in particuliere handen: "Zelf opdraaien voor kosten herstel"

7 oktober 2021, 15.41 uur · Aangepast 8 oktober 2021, 12.58 uur
Door AT5/NH Amsterdam · Foto: taxi1108

Op dit moment zijn er in Amsterdam in totaal 354 km aan kademuren in handen van particulieren.  De gemeente gaat hen informeren als het fout dreigt te gaan, maar voor de kosten van het opknappen zullen ze zelf moeten opdraaien. Dat zeg wethouder Verkeer en Vervoer, Egbert de Vries in een brief aan de gemeenteraad. Het is nog niet duidelijk of de gemeente deze particulieren ook kan dwingen om hun kades te herstellen.

Het zal een flinke tegenvaller zijn voor de particuliere eigenaren van de kades in de stad. De kosten van het uitvoeren en duik- en labonderzoeken zullen ongeveer 5.000 euro zijn. Het gaat hierbij om kades en zogeheten 'walbescherming' die niet alleen in het bezit zijn van 'gewone' Amsterdammers, maar ook van bijvoorbeeld woningbouwcorporaties, de provincie en Rijkswaterstaat.

De gemeente zegt wel dat deze onderzoeken' zeer incidenteel' voorkomen. "We geven de eigenaren voorlichting over hun verantwoordelijkheid in deze en stimuleren ze met het doorgeven van zachte signalen en het verstrekken van informatie om zelf het noodzakelijke onderzoek en onderhoud te plegen", schrijft De Vries in de brief.  

Aanleiding van het onderzoek van de gemeente is het instorten van de kademuur van de Grimburgwal in september 2020. De kade is van de UvA. Volgens de gemeente is sinds het instorten van de kade 'meer maatschappelijke en bestuurlijke aandacht' gekomen voor bruggen en kademuren in de stad. 

Het stukje Grimburgwal dat in bezit is van de UvA

Dwingen

De afdeling Vergunningen, Toezicht en  Handhaving (VTH) van de gemeente is aan het uitzoeken welke juridische middelen er beschikbaar zijn om eigenaren te dwingen om hun kades te herstellen. "Op dit moment is niet duidelijk of eigenaren aangeschreven kunnen worden om (gedwongen) hun kademuur te herstellen, als een kademuur nog niet daadwerkelijk op instorten staat. Eigenaren kunnen wel worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid", aldus De Vries. "De essentie is dat we het mogelijk willen maken dat herstel kan worden afgedwongen als het publiek belang daarom vraagt."

Campagne 

Als onderdeel van de aanpak om bruggen en kademuren veilig te stellen, is de gemeente een campagne gestart om burgers te motiveren om zorgen over een specifieke constructie te melden aan de gemeente. Maar ook bijvoorbeeld trambestuurders en schippers die dagelijks langs de kades komen, wil de gemeente aansporen om actief hun zorgen te gaan melden.

Vorige week was wethouder Verkeer en Vervoer, Egbert de Vries (PvdA) te gast in AT5-programma  Park  Politiek. Het hele gesprek met wethouder De Vries bekijk je hier

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938