Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sinterklaas komt toch per boot Amsterdam in

7 oktober 2021, 19.59 uur · Aangepast 8 oktober 2021, 08.35 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het leek erop dat de Sint dit jaar Amsterdam niet via de grachten maar te paard in de Johan Cruijff Arena de stad in zou komen. Maar die plannen zijn van de baan. In plaats daarvan vaart Sinterklaas op zondag 14 november als vanouds met de stoomboot naar het Marineterrein. 

Roy van Ingen

Dat heeft de stichting Sinterklaas in Amsterdam zojuist bekendgemaakt. 

De stichting onderzocht twee opties voor de intocht; de combinatie van stoomboot met een feest op
het Marineterrein of een evenement in de Johan Cruijff ArenA. "De keuze is uiteindelijk gevallen op een intocht per stoomboot en aansluitend een compact feest op het Marineterrein", aldus Edgar Peer, voorzitter van Stichting Sinterklaas in Amsterdam. "Het programma voldoet aan de eisen van de organisatie en de gemeente met betrekking tot corona. Het Marineterrein is goed bereikbaar en toegankelijk voor kinderwagens." Bij de intocht op het Marineterrein kunnen ongeveer 5000 kinderen en ouders terecht. De komende weken zal de stichting samen met de gemeente de plannen voor de intocht en het feest op het Marineterrein uitwerken.

Spanning

Nadat het bekend was dat de intocht dit jaar zou plaatsvinden in de Johan Cruijff Arena, kwam er veel onrust binnen en buiten de organisatie van de intocht. Een aantal vrijwilligers keerde het jaarlijkse kinderfeest al gefrustreerd de rug toe. De verbazing bij hen was groot toen de stichting onlangs bekend maakte geen ouderwetse intocht te kunnen organiseren, maar in plaats daarvan een alternatief te hebben bedacht voor in de Johan Cruijff Arena. De spanning liep zo hoog op dat burgemeester Femke Halsema moest bemiddelen om de intocht goed te laten verlopen.

Quote

"Wij gaan gewoon door met onze plannen, want alle vrijwilligers staan achter ons"

Oud-vrijwilliger Stichting Sint, Menno Köhler

Het zou dus zomaar kunnen dat er twee Sinterklaas intochten op zondag 14 november plaatsvinden. Oud-vrijwilliger van Stichting Sinterklaas in Amsterdam Menno Köhler is samen met andere  oud-leden al een tijd bezig met het plannen van een eigen intocht van Sinterklaas. Die intocht zal plaatsvinden bij het Scheepsvaartmuseum. "Vanaf daar gaan we met kleinere boten de stad in", vertelt Köhler. "Wij gaan gewoon door met onze plannen, want alle vrijwilligers staan achter ons"

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938