Start van hoofdcontent

Stad

nl

CHANG: De Stilte Doorbroken

11 oktober 2021, 19.00 uur · Aangepast 16 juni 2022, 13.58 uur · Door Koen Bugter

In de 6-delige docuserie CHANG onderzoekt Chang Ju Cheung de verschillen en overeenkomsten van de Chinese gemeenschap in Amsterdam en Hongkong. Hoe gaan eerste generatie Chinezen in Amsterdam en Hongkong anders om met cultuur, gezondheid, racisme en emancipatie dan de tweede en derde generatie?

#StopAsianHate

Afgelopen april werd er op het Museumplein gedemonstreerd tegen anti-aziatisch racisme. Onder de noemer #StopAsianHate maakten de demonstraten een statement dat eerder nog niet zo luid had geklonken: "Er wordt anno 2021 nog steeds ‘Hanky panky Shanghai’ gezongen op basisscholen en er worden nog spleetoog gebaren gemaakt op TV. Aziatische vrouwen worden nog steeds geseksualiseerd in de media en seksistisch bejegend op straat. Genoeg is genoeg", schreef een van de organisatoren op Facebook.

Quote

Waarom moest er een generatie overheen gaan voordat Chinezen in Nederland zich durfden uit te spreken?

Chang

In de eerste aflevering spreekt Chang in Amsterdam met radio-dj Onesy Muller, blogger Lily Tjon en schrijver Chee-Han Kartosen-Wong over racisme en het proces van het uitspreken tegen dit racisme. "Want waarom moest er een generatie overheen gaan voordan Chinezen in Nederland zich durfden uit te spreken", vraagt Chang zich af. Met deze vraag reist hij af naar Hongkong om in gesprek te gaan met schrijver Chip Tsao en docent Joyce Wong. 

Elke maandag is er een nieuwe aflevering van CHANG. Bekijk alle afleveringen op at5.nl/chang