Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Bieden' op huurhuizen goed idee of niet? "Transparantie voor zowel huurder als verhuurder"

13 oktober 2021, 17.42 uur · Aangepast 13 oktober 2021, 21.00 uur · Door Tjeerd Kleijn

Verhuurplatform Rebid kreeg het de afgelopen weken flink om de oren, vooral op sociale media. Via Rebid.nl kunnen huurders reageren op woningen die te huur staan en zelf een huurvoorstel doen. Bieden en overbieden gebeurt al massaal op koopwoningen, en nu lijkt de huurwoningmarkt ook aan de beurt. 'Alsof de woningmarkt nog niet verneukt genoeg is', schrijft iemand op twitter. Maar mede-eigenaar van Rebid Daniël Raadschelders ziet dat anders: "Mensen zien het echt als opbieden. En dat is totaal niet wat wij doen."

Daniël Raadschelders - Rebid

Anderhalf jaar geleden was DanIël zelf op zoek naar een huurwoning. "Ik denk dat het een bekend beeld is:  dat je met vijftig man bij een bezichtiging staat. En dat je na de bezichtiging hoopt dat je de nieuwe huurder wordt, en dat je achteraf hoort dat iemand anders bereid was een hogere huurprijs te betalen. Of sleutelgeld heeft betaald aan de traditionele makelaar. Dat is wat je in de praktijk heel veel ziet. Het voelde gewoon heel oneerlijk. Zo is Rebid ontstaan."

'Prijs niet leidend'

"Huurders kunnen een bezichtiging inplannen via de website. En na de bezichtiging kunnen de huurders een voorstel doen voor de huurprijs." Rebid is al sinds begin dit jaar in de lucht, maar vooral de afgelopen weken wordt er op sociale media schande van gesproken. En dat had Daniël niet zien aankomen. "Voor ons was het nieuw. We hadden ook niet verwacht dat het zo opgepakt zou worden. Mensen zien het echt als opbieden. En dat is totaal niet wat wij doen, niet wat wij willen, en wat ook niet gebeurt. Huurders kunnen een vrij voorstel doen voor de huurprijs, maar de prijs is daarbij niet leidend."

Daarmee bedoelt Daniël dat er ook wordt gekeken naar andere zaken: welk inkomen heeft de huurder, wat is de samenstelling van een huishouden, hoe snel kan de huurder de woning betrekken. "En je ziet in de praktijk dat verhuurders in veel gevallen andere aspecten belangrijker vinden dan alleen de prijs. Zeker in de huidige situatie, waarin er een groot woningtekort is."

Quote

"Transparantie zorgt voor prikkel om meer te bieden"

Marcel trip, woonbond amsterdam

Volgens Daniël is zijn platform snel en transparant, waarbij huurders elkaars voorstellen ook kunnen zien. En leidt het niet tot opdrijving van de huurprijzen. "Volgens onze data liggen de prijzen net onder de vraagprijs."

'Prijsopdrijvend effect'

Marcel Trip van de Woonbond Amsterdam zet daar grote vraagtekens bij. "Het is transparant, maar die transparantie zorgt ook voor een prikkel om meer te bieden. Zo is het voor verhuurders een manier om onderste uit de kan te halen. En dat heeft natuurlijk ook een prijsopdrijvend effect op die manier. Wij zien dat er voornamelijk gereageerd wordt op elkaar, en de prijs dus omhoog gaat. En ik denk dat Rebid met voorbeelden komt dat het niet altijd voor het hoogste bod gaat, maar wel voor een hoger bod dan waar de woning mee begon."

Op de website van Rebid zijn regelmatig huurvoorstellen te zien die ver boven de minimum vraagprijs liggen. Maar dat betekent volgens Daniël niet dat de woning automatisch naar de huurder met het hoogste voorstel gaat. Een verhuurder zou vooral zo snel mogelijk willen verhuren. "Want leegstand wil niemand, zowel de huurder als verhuurder niet. Het zou kunnen dat het de aankomende periode verandert, omdat we de afgelopen weken zien dat expats massaal weer terugkomen."

De Woonbond is niet overtuigd door het verhaal van Daniël. Marcel Trip: "Het systeem is natuurlijk gemaakt zodat mensen elkaar kunnen overbieden. Het klopt dat overbieden op huurwoningen al vaker en langer gebeurt. Daar krijgen wij vaker berichten van binnen. Maar dit normaliseert het natuurlijk nog meer."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938