Politiek

NL
V

Liveblog: lang debat over grensoverschrijdend gedrag ex-wethouder Ivens

14 oktober 2021, 22.38 uur · Aangepast 14 oktober 2021, 22.50 uur · Door Stefan Bunschoten

Verschillende politieke partijen stelden vanmiddag en vanavond tijdens een commissievergadering in de Stopera vragen over het gedrag van oud-wethouder Laurens Ivens en de wijze waarop de gemeente met klachten over hem is omgegaan. Meerdere gemeenteraadsleden vroegen zich af of er wel op tijd ingegrepen is. Lees het liveblog hieronder terug.

14 oktober 2021, 22.27 uur

Debat ten einde

Het debat is even na 22.00 uur gestopt. Het liveblog is daarom gesloten.

14 oktober 2021, 21.54 uur

Halsema: "Ik pleit voor grote mate van zorgvuldigheid"

Burgemeester Halsema vindt niet dat er door haar te langzaam gehandeld is.

AT5

14 oktober 2021, 21.49 uur

Halsema: Twee weken met kerst gebruikt om over brief na te denken

In een stuk dat na een Wob-procedure naar buiten kwam stond dat de betrokken vrouwen "ongeduldig" werden. Dat kwam volgens Halsema doordat de vrouwen voor de kerstvakantie antwoord hoopten te hebben. "Ik heb de behoefte gehad om er even over na te denken in de kerstvakantie. Toen is de brief gekomen en naar de wethouder toegezonden in januari. De vrouwen hadden gehoopt voor kerst die duidelijkheid te hebben. En ik heb die twee weken met kerst gebruikt om er over na te denken."

AT5

14 oktober 2021, 21.10 uur

Halsema tegen melders: "Dit had jullie niet mogen overkomen"

AT5

14 oktober 2021, 20.50 uur

Halsema: zeven vrouwen kregen te maken met grensoverschrijdend gedrag

Er zijn zeven vrouwelijke ambtenaren die te maken hebben gekregen met grensoverschrijdend gedrag van ex-wethouder Ivens. Dat zei burgemeester Halsema tegen de gemeenteraad. Volgens haar heeft een aantal leidinggevenden niet goed gereageerd op de signalen over het gedrag. "Dat geeft natuurlijk vlek op vlek. Dat geeft betrokken vrouwen het gevoel dat hun intuïtie hen heeft bedrogen."

In mei 2019 kwam er al een eerste signaal bij de gemeentesecretaris binnen. Toen heeft er een gesprek met de oud-wethouder plaatsgevonden, met de betrokken ambtenaar en haar directeur erbij. Halsema: "Daarbij is aangegeven dat het eenmalig moest zijn en het zich niet moest herhalen." Deze vrouw hoort overigens niet bij de vrouwen die later een signaal afgaf. 

"Laat ik er geen misverstand over bestaan, de ervaring van de vrouwen is maatgevend", zei Halsema. "De wijze waarop zij het hebben ervaren is maatgevend."