Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veel lof voor overleden Amsterdamse dirigent Haitink: "Een virtuoos"

22 oktober 2021, 07.28 uur · Aangepast 22 oktober 2021, 13.13 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De wereldberoemde dirigent Bernard Haitink is op 92-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats London. De in Amsterdam geboren Haitink maakte furore bij het Concertgebouworkerst waar hij  van 1961 tot 1988 was. Na Amsterdam vertrok hij naar Covent Garden in Londen en was hij ook nog even chef-dirigent in Dresden en Chicago. 

Haitink wordt door velen gezien al een van de beste dirigenten ter wereld. Hij trad op met veel grote orkesten. Op sociale media komen liefhebbers en collega's superlatieven tekort over de kwaliteiten van Haitink: "Superbe. Virtuoos. Soeverein."

De gemeente schrijft op Twitter: "We hebben met verdriet kennis genomen van het overlijden van Bernard Haitink, de meest gelauwerde zoon van ons Concertgebouworkest. Wij wensen zijn nabestaanden en dierbaren veel sterkte met dit verlies."

Burgemeester Halsema schrijft op Instagram: "Generaties van Amsterdammers en muziekliefhebbers van ver buiten de gemeentegrenzen mochten mee op zijn virtuoze zoektocht naar, zoals hij het zelf zei, ‘geheim van de muziek.’"

In juni 2019 trad de maestro voor het laatst op bij het Concertgebouw, zo schrijft de NOS. In september van dat jaar dirigeerde hij zijn allerlaatste concert in de Zwitserse stad Luzern. 

Het managemenbureau van Haitink noemt hem een van de meest gevierde dirigenten van zijn generatie. "Hij heeft vele prijzen ontvangen voor zijn werk. We herdenken hem als een gepassioneerde mentor."

In de jaren 90 sprak AT5 een aantal keer met de meesterdirigent. Die kun je hieronder bekijken.

AT5

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938