Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aanleg tweerichtingsfietspad op de Surinamestraat: "Fietsers rijden nu tegen het verkeer in waardoor een onveilige situatie ontstaat"

25 oktober 2021, 12.30 uur · Aangepast 25 oktober 2021, 17.14 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam en Bouwinvest

Er wordt de komende tijd gewerkt aan de Surinamestraat en op het Surinameplein. Er komt een tweerichtingsfietspad aan beide kanten om de veiligheid van de fietsers te verbeteren. De makers van het AT5-programma Het Verkeer nemen een kijkje op het altijd drukke kruispunt. 

AT5

Directievoerder Jesiowin Leijdekker legt uit waarom het tijd was om de straat aan te pakken: "De werkzaamheden worden uitgevoerd om de verkeersveiligheid te verbeteren. Wij zijn nu bezig met de aanleg van een fietspad tussen de Sloterkade en de Baarsjesweg."

Het fietspad dat wordt aangelegd is een tweerichtingsfietspad. "Fietsers rijden nu tegen het verkeer in waardoor een onveilige situatie ontstaat", vertelt Leijdekker. Met de aanleg van dit speciale pad wordt het niet alleen een stuk veiliger op de weg, maar ook een stuk comfortabeler voor de fietser om op zijn of haar bestemming te komen.

Buurtbewoner bij het bord "NIET FIETSEN"
Quote

"Je ziet fietsers niet, dus er zijn regelmatig ongelukken"

buurtbewoner

"Dat fietspad hier op de hoek is natuurlijk levensgevaarlijk. De fietsers vermijden dat fietspad en racen onder de ondergang door. Hoewel het bord er staat, maakt het niks uit", vertelt een bewoner van het Surinameplein. Hij vervolgt: "Vaak komen hier bakfietsen of scooters van de brug af naar beneden en gaan ze tegen het verkeer in. Je ziet ze niet, dus er zijn regelmatig ongelukken."

Een voorbijgaande fietser ziet ook wel wat in de aanpassingen. "Dat lijkt me wel goed ja. Nu moet je er helemaal omheen, dus dat is wel een voordeel. Maar volgens mij fietste iedereen al tegen het verkeer in hoor", vertelt hij met een knipoog.

Bereikbaarheid en gevolgen voor het verkeer

Het Surinameplein blijft bereikbaar voor het verkeer maar wel met gedeeltelijke afzettingen. Het verkeer wordt op omliggende wegen, het Surinameplein en de Surinamestraat omgeleid. Verkeersregelaars begeleiden het verkeer. De werkzaamheden zullen medio december afgelopen zijn. Autoverkeer kan van maandag 25 oktober tot en met vrijdag 12 november niet stad-in rijden vanaf het Surinameplein richting Overtoom. Van maandag 15 november tot en met vrijdag 3 december is de richting stad-uit, van de Overtoom naar het Surinameplein afgesloten.

Kijk voor meer informatie op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden