Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Avondwinkels gaan ook bezorgen: "Anders gaan we het niet redden"

23 oktober 2021, 07.00 uur · Aangepast 23 oktober 2021, 09.51 uur · Door Maaike Polder

Er zijn steeds meer bezorgdiensten te vinden in de stad en dat kost de avondwinkels klanten. Door het gemak van een flitsbezorger hoeft een klant 's avonds laat de deur niet meer uit voor die paar boodschappen. Om niet al te veel geld te verliezen beginnen sommige ondernemers zelf met bezorging.

Zowel UNO in West als avondwinkel Van Wou in De Pijp hebben veel minder klanten dan voorheen, en dat zorgt voor minder inkomsten.

"Tot de flitsbezorgers kwamen waren we heel goed bezig, maar concurreren met een miljardenbedrijf gaat helaas niet", zegt Alper Gedik, eigenaar van UNO. Ook Omar Aziz in de Van Woustraat maakt zich zorgen. "Onze omzet is nog maar de helft van wat het eerst was, de huur betalen wordt steeds lastiger."

Quote

"Ik kan nog overeind blijven staan, maar weet niet voor hoelang"

Alper Gedik - eigenaar avondwinkel

De winkeliers proberen hun hoofd boven water te houden, maar dat gaat moeilijk met zulke concurrentie. "We zijn zelf gaan bezorgen, daar was veel vraag naar", zegt Gedik. Zijn bezorgers gaan sinds ruim een jaar met de scooter langs de deuren, "maar ook dat is nu aan het afnemen."

Aziz wil dit idee ook ontwikkelen, maar mist de mankracht ervoor. "het is de zoveelste tegenslag, na bijvoorbeeld de avondklok van eerder dit jaar. We hebben al zo veel aan ons hoofd, hier heb ik geen trek in."

Gelukkig voor de avondwinkels, zijn er toch nog wel mensen die trouw blijven aan hun avondwinkel. "Waar haal je anders je wijn en snacks voor tijdens de film?", vragen twee vrouwen in de winkel zich af.

"Het is om de hoek en ze kennen me, het is gezellig om binnen te lopen", vertelt een klant die er al jaren komt. Op straat zeggen twee vrouwen weinig gebruik te maken van de winkel: "Ik ben er gewoon te lui voor."

Sluiten

Maar de vraag blijft of de avondwinkels het vol blijven houden. Aziz en Gedik maken zich ernstig zorgen. Aziz is de tweede generatie in de familiezaak: "De winkel bestaat al ruim zestien jaar, dit is het harde werk van mijn vader."

Ook Gedik weet niet wat hij zou moeten doen als hij dicht moet. "Ik kan nog overeind blijven staan, maar ik weet niet voor hoelang." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938