Start van hoofdcontent

Achtergrond

NL
V

Verpleegkundige Simone de Ruig voert actie voor betere CAO: "Dit doen we ook voor de patiënt"

26 oktober 2021, 17.50 uur · Aangepast 26 oktober 2021, 18.51 uur · Door Martine Bakker

Honderden zorgmedewerkers van het Amsterdam UMC legden vandaag opnieuw het werk neer voor een betere CAO. Ze eisen 3 procent loonsverhoging en een lagere werkdruk. Een maand geleden deden ze dit ook al, maar werkgever NFU, deed geen beter aanbod. Ook de 26-jarige verpleegkundige Simone de Ruig voert actie. "We moeten meer op waarde worden geschat".

Voor een menigte van artsen, verpleegkundigen, diëtisten en andere zorgmedewerkers spreekt verpleegkundige Simone de Ruig haar collega's toe: "Ik zie hoe ontzettend hard jullie werken en als we midden in de nacht met onze patiënt naar een scan rennen, zie ik hoe onze collega's de patient met open armen ontvangen. Ik vind dat jullie beter verdienen en meer op waarde geschat moeten worden!" Er volgt een daverend applaus.

Verpleegkundige Simone de Ruig spreekt haar collega's van het Amsterdam UMC toe tijdens de stakingsactie
Quote

"Door de hoge werkdruk moet je soms kiezen welke patiënt je het eerst gaat helpen. Dat is het laatste wat je wil"

simone de ruig, verpleegkundige amsterdam umc

De afgelopen anderhalf jaar was het mede door corona en ziekteverzuim van personeel flink aanpoten voor Simone op de afdeling interne geneeskunde van het AMC. Ze verwacht dat die werkdruk alleen maar op blijft lopen. En dat ten koste van de patiënt. "Op het moment dat we maar met z'n tweeën op een volle afdeling staan tijdens een nachtdienst en we hebben een patiënt die hard achteruit gaat en een andere patiënt die veel pijn heeft, dan moet je kiezen wie je het eerst gaat helpen en dat is het laatste wat je wil."

52 afdelingen staken

De actiebereidheid is daarom nu nog groter. In het Amsterdam UMC op locatie AMC en VUmc draaien er in totaal 52 afdelingen een zondagsdienst. Bij de vorige actie waren dat er 11. Want het personeel moet steeds harder werken zonder salarisverhoging. En dat nekt de zorg, vindt Simone. "De afgelopen maanden hebben veel collega's de zorg verlaten, of zijn buiten de zorg werken. Ook komen er steeds meer chronisch zieken bij en is er vergrijzing onder patiënten. Als je het personeel dan niet hebt, wordt de werkdruk alleen maar hoger. 

Simone de Ruig en haar collega's voeren actie
Quote

"Wij kunnen pas goed voor patiënten zorgen als er ook goed voor ons wordt gezorgd"

simone de ruig, verpleegkundige amsterdam umc

Ook op de afdeling interne geneeskunde, waar Simone werkt, worden uitsluitend zondagsdiensten gedraaid. De spoedeisende zorg gaat wel door, maar geplande behandelingen worden uitgesteld. Daarbij gaat het om tientallen operaties. Terwijl er al een inhaalslag gemaakt moet worden door uitgestelde  operaties vanwege corona. Toch voelt Simone zich niet schuldig dat ze meedoet aan de staking. " Nee, integendeel. Dit doen we ook voor de patiënten. Wij kunnen pas goed voor de patiënten zorgen als er ook goed voor ons wordt gezorgd. En die goede patiëntenzorg heeft topprioriteit, dus is het nodig. 

De vakbond FNV overweegt vervolgacties tot er een beter akkoord op tafel ligt. De staking duurt tot middernacht.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938