Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mogelijk traplift als alternatief voor kapotte liften op (metro)stations

27 oktober 2021, 13.43 uur · Aangepast 27 oktober 2021, 17.40 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Liften op stations en metrohaltes die langdurig buiten gebruik zijn, worden mogelijk tijdelijk vervangen door een traplift. Dat overweegt de Vervoerregio Amsterdam om de bereikbaarheid voor rolstoelgebruikers te vergroten.

Maartje en Vesper bij de kapotte lift op Amsterdam Sloterdijk

Een van de reizigers die regelmatig gebruik maakt van stationsliften is de 9-jarige rolstoelgebruiker Vesper. Dit weekend ging AT5/NH Amsterdam met haar op pad. Zowel op station Sloterdijk als op Centraal kreeg Vesper te maken met kapotte liften. De lift op metrostation Sloterdijk was zelfs sinds december 2020 kapot.

Wethouder Egbert de Vries reageerde dinsdagavond tijdens een vergadering van de regioraad van de Vervoerregio op vragen over defecte liften. "Wij kijken of het niveau van bereikbaarheid en toegankelijkheid een tandje hoger kan", aldus de wethouder. "Nu liggen er negen liften wekenlang uit. We zouden betere alternatieven kunnen bedenken, zodat er toch een mogelijkheid is om met een rolstoel op het perron te komen." Op dit moment is het aantal liften in stations en metrohaltes in de stad is 95 procent werkend. 

De wethouder liet weten dat er de komende maanden afspraken worden gemaakt over hoe lang het mag duren dat een lift inactief is. Wordt die tijd overschreden, dan wordt er gekeken naar het alternatief van een traplift. Wel moet dat "technisch mogelijk zijn", laat een woordvoerder van de Vervoerregio Amsterdam desgevraagd weten. Reizigers die te maken krijgen met een kapotte lift wordt al gevraagd om door te reizen naar een station met een lift dat wel werkt of gebruik te maken van ander openbaar vervoer. 

Ruim 300 defecte liften

Dit jaar alleen al werden er 388 liftstoringen gemeld bij het GVB met een gemiddelde uitvaltijd van 31 uur. Hoewel er voor liftgebruikers online informatie beschikbaar is over de werking van de liften op de reisapp, blijkt deze informatie in 90 procent van de gevallen niet te kloppen, zegt Vesper's begeleider Maartje Oliemans. "Dan kom je aan en dan doet de lift het toch niet."

Vesper's moeder laat weten blij te zijn met de aandacht voor de problemen waar mindervalide reizigers mee te maken hebben. "Hopelijk werkt de traplift ook voor elektrische rolstoelen en gaan ze het ook echt implementeren", zo vertelt ze. Woensdag mag Vesper met haar ouders komen praten met de directie van het GVB over de kapotte liften. "Daarin neem ik mijn vraag over de trapliften mee." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938