Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Zelfvarende boot kan zwemmers ontwijken en afval vervoeren

27 oktober 2021, 17.22 uur · Aangepast 27 oktober 2021, 21.25 uur · Door Stefan Bunschoten

Na jarenlang onderzoek worden de zogeheten RoBoats inmiddels in het water van het Marineterrein getest. De bootjes kunnen zonder bestuurder varen en zijn bedoeld om afval of zelfs personen te vervoeren.

Varen zonder bestuurder mag officieel nog niet, maar de wetgeving wordt nog aangepast. Wel mag er getest worden. Ontwikkelaar AMS Institute, de maker van de zelfvarende boten, denkt dat de wet over vijf tot acht jaar veranderd is. De technologie zou dan al op grote schaal ingezet kunnen worden.

Op het Marineterrein wordt tijdens het testen gezwommen, maar dat is volgens ontwikkelaar AMS Institute geen probleem. "We hebben door de sensoren genoeg zicht op bijvoorbeeld zwemmers. Dus op het moment dat de boot al een zwemmer ergens ziet, dan weet hij, ik moet terug, laten we hier voorzichtig zijn", vertelt ingenieur Rens Doornbusch.

Volgens het kennisinstituut is het nog afwachten of mensen het straks al aandurven om in de zelfvarende bootjes te stappen. Toch zou er tegelijkertijd wereldwijd grote interesse zijn naar deze technologie op veerdiensten. Zo'n verbinding zou dan in Amsterdam bijvoorbeeld over het IJ kunnen.

Quote

"Als je ze niet meer nodig hebt, dan gaat ze wat anders doen of varen ze ergens anders heen"

Stephan van Dijk, directeur innovatie

"We weten wel dat we met hele flexibele vraaggestuurde autonome boten heel flexibel kunnen zijn", zegt Stephan van Dijk, directeur innovatie van het kennisinstituut. " Je kunt ze snel neerleggen. En als je ze niet meer nodig hebt, dan gaat ze wat anders doen of varen ze ergens anders heen. En alle grote infrastructuur, die moet je wel neerzetten. En die zet je ook neer voor meerdere jaren."

Het kennisinstituut wil volgend jaar op de grachten testen met de bootjes.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938