Start van hoofdcontent

Stad

nl

Terugkijken: persconferentie over aanscherpen coronamaatregelen

2 november 2021, 19.25 uur · Door AT5

Demissionair premier Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge hielden vanavond weer een persconferentie over de coronamaatregelen. Het mondkapje wordt weer verplicht in de supermarkt, winkels en hoger onderwijs. Ook de coronapas wordt op meer plekken verplicht. 

De mondkapjes plicht wordt weer ingevoerd op alle publiek toegankelijke binnenruimten. Daaronder vallen ook de supermarkt en winkels. Ook in het hoger onderwijs en bij contactberoepen komt de plicht terug. Op plekken waar waar het coronatoegangsbewijs verplicht is, hoeft geen kapje te worden gedragen.

Ook waar de coronapas verplicht wordt gaat uitgebreid worden. Op het terras is straks de QR-code nodig. En zoals de NOS  maandag meldde gaat het ook gelden voor sportscholen, zwembaden en op zogenoemde doorstroomlocaties als dierentuinen, pretparken en musea. Deze maatregelen gaan in vanaf zaterdag 6 november.  

Daarnaast verzoekt Rutte dringend aan iedereen om anderhalve meter te houden, dat de helft van de mensen weer thuis gaat werken en om drukte te vermijden tijdens het reizen.  

Ook wierp De Jonge een blik op mogelijke toekomstige maatregelen. Zo is er een wetswijzing voor nodig maar denkt het kabinet eraan dat werkgevers hun werknemers kunnen vragen om de coronapas op plekken waar de QR-code verplicht is.

Ook voor de zorg komt er een mogelijkheid om bezoekers en werknemers om hun QR-code te vragen. Daarnaast zou de coronapas ook op andere plekken kunnen komen, zoals winkels en dierentuinen. 

Ouderen kunnen een 'boosterprik' gaan halen, die het vaccin versterkt. 80-plussers die in staat zijn naar een GGD-locatie te komen, kunnen daar vanaf 6 december een prik halen. Zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten kunnen die prik dan ook krijgen. De prik komt ook op termijn beschikbaar voor mensen onder de 60. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938