Start van hoofdcontent

Stad

nl

Erfgoedspecialist over Almere: "Het is zoveel meer dan een saaie woonwijk"

1 november 2021, 10.00 uur · Aangepast 5 november 2021, 15.28 uur · Door Redactie i.s.m. Metropoolregio Amsterdam

Almere investeert fors in stadsontwikkeling en hoopt daarmee het imago van antistad voorgoed achter zich te laten. De economie én het aantal inwoners groeit er inmiddels harder dan in de rest van Nederland. En wie denkt dat Almere te weinig in huis heeft om een echte stad te zijn heeft het goed mis, vindt erfgoedexpert Ariadne Onclin.

Een erfgoedspecialist in Almere doet wellicht wat wenkbrauwen rijzen, maar in 2019 is het voormalige politiebureau in Almere Haven uitgeroepen tot gemeentelijk monument. Het eerste van de stad. En dat is best opmerkelijk gezien de relatief jonge leeftijd van Almere.

Het opvallend blauwe pand werd overigens niet door de minste ontworpen: het is het allereerste ontwerp dat ooit is gemaakt door het architectenbureau van Rem Koolhaas. Ariadne zou er zo willen wonen: ''Allereerst is het blauw, supercool. En bovenop zitten twee torens met heerlijk lichte ruimtes. Ik zou willen dat ik het zelf had gekocht.''

Ariadne Onclin
Quote

''Het valt eigenlijk volledig buiten de boot en daarom is het zo leuk''

ariadne onclin over gemeentelijk monument rem koolhaas

Almere werd ooit gebouwd als overloopstad voor mensen die in de jaren zeventig vertrokken uit Amsterdam. Nu, vijftig jaar later kleeft dat imago nog steeds aan de stad.  Almere wordt regelmatig omschreven als een soort veredelde woonwijk voor Amsterdammers, die in de hoofdstad geen betaalbare plek meer konden vinden. Maar is dat, gezien alle ontwikkelingen, niet een achterhaalde gedachte?

Bij het ontwerp moest Almere de tweede stad van Flevoland worden, maar heeft 'concurrent' Lelystad inmiddels ver van de troon gestoten. Ariadne: "Als je kijkt naar de hoeveelheid inwoners en de voorzieningen die hier zijn, is Almere echt een stad. Het is zoveel meer dan een woonwijk.''

Het voormalig politiebureau Almere Haven werd in 2019 het allereerste gemeentelijke monument van Almere

Bouw Woon Leef staat deze maand in het teken van Almere. Meer informatie? Volg Bouw Woon Leef op Youtube, TwitterFacebookInstagram en LinkedIn. En houd natuurlijk AT5.nl in de gaten! Daar kijk je vanaf 16 november ook de uitgebreide aflevering over Almere.