Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder Wonen over zelfwoonplicht: "Niet de oplossing voor wooncrisis, wel belangrijke eerste stap"

3 november 2021, 18.29 uur · Door Ronald Olsthoorn

Volgens SP-wethouder Wonen Jakob Wedemeijer moet er meer gebeuren om wonen weer betaalbaar te maken in Amsterdam, maar hij is blij dat vanaf volgend jaar de zelfwoonplicht in de hele stad gaat gelden.

AT5

"Omdat er vraaguitval komt", licht hij op de Stopera toe. "Minder woningen kunnen worden gekocht door kapitaalkrachtige instellingen, zoals beleggers, waardoor er meer overblijft voor de gewone Amsterdammer."

Vastgoedbelang zegt vandaag dat Amsterdam zich hiermee juist in de voet schiet. Volgens de particuliere beleggers zorgt de maatregel er voor dat huren in het middensegment nog duurder wordt: "Aangezien de opkoopbescherming met name gericht zal zijn op middeldure koopwoningen zal juist in het middenhuursegment van de huurwoningmarkt – waar al een groot tekort bestaat aan beschikbare huurwoningen - het negatieve effect voor de huurwoningzoekende het sterkst merkbaar zijn. Het tekort aan beschikbare middenhuurwoningen zal door de opkoopbescherming dus nóg verder toenemen."

"We hebben het hier over koop en niet over middenhuur", reageert Wedemeijer. "En overigens worden de woningen gekocht en verhuurd voor hele hoge bedragen, 1.500 tot 2.000 euro, dat is echt geen middenhuur meer, dat is gewoon dure huur. En het is niet meer betaalbaar voor de gewone Amsterdammer als steeds meer koopwoningen worden opgeofferd om dure huurwoningen te worden."

Quote

"Het is een zware situatie, dat kan ik niet ontkennen"

Jakob wedemeijer over de crisis binnen de sp

Wedemeijer zal blij zijn dat hij eens over iets anders kan praten dan de crisis binnen zijn eigen partij. Eerst volgde hij Laurens Ivens op omdat laatsgenoemde moest opstappen vanwege grensoverschrijdend gedrag. Daarna dacht Wedemeijer lijsttrekker te worden voor de SP bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar werd verrassend Tiers Bakker door de leden verkozen. Maar Bakker moest deze week alweer het veld ruimen na vragen over zijn woonsiuatie en een aanhouding uit het verleden. 

Wedemeijer wil niet zeggen of hij nu weer logischerwijs het stokje overneemt. "Het is een zware situatie, dat kan ik niet ontkennen. En daar gaan we doorheen komen, we gaan rustig ademhalen en volgende stappen zetten, maar het is nu echt aan de SP-afdeling in Amsterdam."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938