Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Voetbalclubs balen van invoering coronabewijs in amateursport: "Ik heb geen boa's of agenten"

3 november 2021, 21.41 uur · Aangepast 3 november 2021, 22.03 uur · Door Jimmy Miltenburg

De aangekondigde invoering van het coronabewijs in de amateursport komt bij Amsterdamse voetbalclubs binnen als een bom. Het demissionaire kabinet kondigde tijdens de persconferentie aan dat het vanaf zaterdag voor iedereen boven de 18 jaar verplicht is om de QR-code te laten scannen voordat het sportpark betreden wordt. Voor spelers en publiek, en dat zien voorzitters om meerdere redenen echt niet zitten. Ook de Tweede Kamer is tegen en stuurt aan op een uitzondering.

De haalbaarheid van de controle is het eerste punt waar grote vraagtekens bij worden gezet. Op het complex van WV-HEDW zijn vier ingangen, waarbij de controle van betreders van het park dus al vier vrijwilligers vereist. "Ik ben voorzitter van een club met 108 elftallen, waarvan vijftig boven de 18 jaar", vertelt voorzitter Ronald Nijssen. "Dus als je het strikt opvolgt moeten we bij 25 thuiswedstrijden gaan controleren of iedereen wel een QR-code heeft. En dat is nog afgezien van de mensen langs de lijn."

Niet alleen bij WVHEDW zijn de zorgen groot. Ook op Sportpark  De Eendracht in Nieuw-West, waar Atletico Club Amsterdam gebruik maakt van de faciliteiten, komt de aankondiging hard aan. "Ik weet niet wie voor mijn club komt of voor de rugby komt", begint voorzitter en oprichter Jamal Ahaddouch. "Ik heb de vrijwilligers niet, want ik heb geen boa's of politieagenten. Ik heb geen mensen die er op getraind zijn en met agressie kunnen omgaan of mensen kunnen uitleggen waarom ze niet naar binnen komen." 
Quote

Je gaat mensen uitsluiten en zij gaan dan misschien wel met de hakken in het zand en zich isoleren of je kan ze toch nog wél motiveren en ervoor zorgen dat iedereen kan blijven sporten

Jamal ahaddouch, voorzitter atletico club amsterdam

Oproep aan Tweede Kamer

De KNVB en NOC NSF hebben al opgeroepen om sporten zonder coronatoegangsbewijs voor iedereen mogelijk te maken en te houden. Zij willen dat deze maatregel van tafel wordt geveegd en hopen dat de Tweede Kamer luistert naar hun noodkreet. Ook beide voorzitters staan vierkant achter deze oproep. 

Zij vrezen het aankomende weekend, waarin de maatregel voor het eerst zal gelden, maar ook de periode erna. Als het coronatoegangsbewijs lang gehanteerd zal worden binnen de sport voorzien zij problemen binnen de teams van hun club. "Je gaat mensen uitsluiten en zij gaan dan misschien wel met de hakken in het zand en zich isoleren of je kan ze toch nog wél motiveren en ervoor zorgen dat iedereen kan blijven sporten", aldus Ahaddouch van Atletico Club Amsterdam. "Zo kan iedereen toch nog deelnemen aan de maatschappij en onderdeel daarvan zijn. Daar zie ik nu minder perspectief voor."

Ook de voorzitter van WV-HEDW vreest uitsluiting van sommige leden, wanneer zij zich niet hebben laten vaccineren. Beide heren twijfelen namelijk sterk aan de bereidheid van ongevaccineerde leden dat zij zich iedere keer voor een training en voor een wedstrijd laten testen. "Als er in een team een aantal spelers geen QR-code heeft en je moet ze het recht ontzeggen om te voetballen, hoe ga je dat dan doen?", vraagt Ronald Nijssen zich hardop af. "In het echte bedrijfsleven mag het niet en wij zouden dan heel streng moeten zijn met misschien wel de consequentie dat een elftal ophoudt te bestaan."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938