Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Grote vraag naar positieve coronatest voor herstelbewijs, soms wel honderden euro’s geboden

5 november 2021, 06.55 uur · Aangepast 5 november 2021, 09.39 uur · Door Ronald Olsthoorn

Nu er met een positieve antigeentest een herstelbewijs te krijgen is waarvan de geldigheid een jaar is, loopt het storm bij coronatestaanbieders in de stad. Steeds meer mensen vragen naar een positieve test, hoewel ze niet altijd corona hebben. "Mensen zijn echt wanhopig", verklaart een anonieme aanbieder aan AT5/NH Amsterdam

AT5

Deze week maakte demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekend dat, in het licht van de toenemende coronabesmettingen, de coronapas uitgebreid zou worden. Bij onder andere sportscholen, musea en zwembaden moet vanaf zaterdag een QR-code getoond worden om binnen te komen. Het toegangsbewijs is te krijgen met een volledige vaccinatie, een negatieve test óf een herstelbewijs.

Dat herstelbewijs is nu in trek, blijkt uit een gesprek met een testaanbieder die anoniem wil blijven: "Ik krijg regelmatig de vraag of wij ook herstelverklaringen doen." Het bewijs wordt verleend aan mensen die corona hebben gehad en daarom nog antistoffen in hun lichaam hebben: dat maakt ze tijdelijk immuun voor het virus.

Het bewijs gold eerst alleen voor testen uitgevoerd door de GGD, maar sinds kort kan deze ook verleend worden wanneer aanbieders van antigeentesten het positieve resultaat doorgeven aan de GGD. Deze week is besloten om de duur van de geldigheid van het herstelbewijs te verlengen van 180 dagen naar een volledig jaar. 

Honderden euro's 

"Ik heb een bericht gekregen, dat komt dan via Signal, met de vraag of ik ook herstelverklaringen doe. Dan zeg ik 'nee'", vertelt de anonieme aanbieder. Volgens hem krijgen collega-aanbieders soms wel honderden euro's aangeboden om een valse, positieve test te bemachtigen. "Het feit dat mensen daarom vragen, dat impliceert meestal dat er ook aanbod zou kunnen zijn."

Ook andere aanbieders in de stad bevestigen tegenover AT5 dat er deze week veel meer mensen vragen om een positieve testuitslag. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938