Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Camera's controleren vanaf vandaag of scooters op rijbaan rijden

8 november 2021, 07.52 uur · Aangepast 8 november 2021, 08.13 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Kentekencamera's gaan vanaf vandaag registreren of snorfietsers binnen de ring op de rijbaan rijden en een helm op hebben. Wie dat niet doet, riskeert een boete. De proef zal in ieder geval een jaar duren. 

AT5 / Luuk Koenen

"Dat snorfietsers op de rijbaan rijden draagt bij aan een leefbare en zorgeloze stad met minder ongevallen", zei wethouder Egbert de Vries (Verkeer) over de maatregel. "Helaas is de naleving van deze maatregel de laatste tijd minder geworden. Daarom is het belangrijk om de handhaving een extra impuls te geven."

Al sinds 2019 moeten scooters op de rijbaan rijden. Uit een recente peiling blijkt echter dat slechts 54 procent van bestuurders zich houdt aan de helmplicht en het rijden op de rijbaan. Vorig jaar was dat nog 76 procent.

"Door vaste en later ook mobiele camera’s in de stad te gebruiken kunnen we heel efficiënt handhaven", aldus De Vries. Op dit moment worden alleen de bestaande kentekencamera's gebruikt. Op een later moment komen  er ook camera's die mobiel zijn en dus verplaatst kunnen worden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938