Start van hoofdcontent

video

nl

Naam serie Mocro Maffia ligt gevoelig: "Plaatst alle Marokkanen in kwaad daglicht"

13 november 2021, 13.00 uur · Aangepast 21 september 2022, 16.46 uur · Door Tarik Bourkha

De serie Mocro Maffia is een van de best bekeken Nederlandse series. De serie is voor vele awards genomineerd en heeft zelfs een Gouden Kalf gewonnen. Toch is in Nieuw-West lang niet iedereen zo blij met de serie. Tarik Bourkha van Wij Zijn Amsterdam zoekt uit waarom.

Veel mensen zijn het erover eens dat de serie Mocro Maffia goed in elkaar zit. Talentcoach Mourad El Otmani vindt het daarbij positief dat jonge acteurs een kans krijgen in de serie. Toch begrijpt hij ook dat Mocro Maffia gevoelig ligt in Nieuw-West.  

"Je moet je voorstellen dat je steeds herinnerd wordt aan het verhaal en aan het leed wat daarachter zit. Dat families kinderen en vrienden zijn kwijtgeraakt. Op het moment dat je daar weer aan herinnerd wordt dan komt er een bepaalde emotie vrij."

Quote

"Ik vind het best wel kwalijk dat de media deze naam klakkeloos heeft overgenomen"

Yasmine Moussaid, CRIMINOLOOG

Mohammed begeleidt jongeren in Geuzenveld. Hij vindt Mocro Maffia een indrukwekkende serie. Toch is hij er niet blij mee. "Stel je voor dat een persoon nog nooit in aanraking is gekomen met een Marokkaan en die ziet vervolgens de serie. Daarna ontmoet hij of zij een Marokkaan. Dan zal die persoon toch onbewust, of misschien wel bewust, een mening of oordeel klaar hebben staan." 

Criminoloog Yasmine Moussaid heeft onderzoek gedaan naar etnische en buurtstigmatisering van onder anderen Marokkanen. Zij vindt dat media de naam Mocro Maffia niet zo vaak zou moeten gebruiken, omdat dit stigmatiserend is.

"Ik vind het best wel kwalijk dat de media deze naam klakkeloos heeft overgenomen. Als je kijkt naar het nieuws rondom de kroongetuige of de moord op advocaat Derk Wiersum, dan wordt elke keer de Mocro Maffia aangehaald en niet bijvoorbeeld de georganiseerde misdaad."

Wat is Wij Zijn Amsterdam?
In Wij Zijn Amsterdam maken we verhalen uit de buurt die zijn gemaakt en bedacht door jonge Amsterdammers tussen de 18 en 28 jaar. Zij hebben zich opgegeven om mee te doen aan dit project en door hun ogen willen we laten zien wat er allemaal speelt in de stad, in hun buurt of wijk. Dit doen ze onder begeleiding van professionals van AT5 en elke zaterdag publiceren we een nieuw buurtverhaal. Heb jij misschien een tip of een idee? Mail naar: [email protected]

Kijk hier welke buurtverhalen we eerder hebben gemaakt met Wij Zijn Amsterdam.