Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Reizigers opnieuw gedupeerd door totale metrostoring

20 november 2021, 18.13 uur · Aangepast 15 december 2021, 18.49 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Er reed aan het begin van de avond bijna twee uur lang geen enkele metro in de stad. Oorzaak was het nieuwe metrosysteem. Inmiddels rijden de metro's weer. 

De metro's kwamen rond 18.00 uur stil te staan. Een woordvoerder van het GVB kon in eerste instantie nog niet zeggen wanneer er weer gereden kon worden. "Dat zou echt speculeren zijn. Het is voornamelijk heel vervelend voor de mensen die het betreft, de reizigers." Later raadde het GVB aan om gebruik te maken van bussen, trams of treinen.

Rond 19.45 uur liet het GVB weten dat het metroverkeer kon rijden. Wel moet er nog rekening gehouden worden met vertraging.

Zo'n tien keer

Door het nieuwe beveiligingssysteem, CBTC, kwamen alle metro's dit jaar al zo'n tien keer stil te staan. In bijna alle gevallen duurde het een uur totdat er weer gereden kon worden. Er moest namelijk telkens een reset uitgevoerd worden.

Afgelopen donderdag ontstond er rond 14.00 uur weer zo'n storing. Alleen de Noord/Zuidlijn reed toen wel. Toen kon de rest van het metroverkeer na ongeveer een kwartier weer rijden. Het lijkt de eerste keer te zijn geweest dat er zo snel na een reset weer gereden kon worden.

Volledig overgestapt

De gemeente en het GVB namen het systeem eerder dit jaar nog "gefaseerd in gebruik". Dat betekent dat het eerst alleen korte tijd achter elkaar, bijvoorbeeld een dag of een week, gebruikt werd. Sinds ongeveer een maand geleden is er volledig overgestapt.

De volledige overstap op CBTC moest al meerdere keren uitgesteld worden vanwege de storingen. D66-raadslid Jan-Bert Vroege, die al meerdere keren uitleg vroeg van de wethouder, wil komende week opnieuw opheldering over de storingen en de stand van zaken. 

De programmadirecteur vertelde eind juli dat het nieuwe systeem onder meer kwetsbaarder is doordat het meer mogelijkheden heeft:

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938