Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Tot 20 jaar cel en tbs geëist na moord op Omar Essalih op Panamalaan

23 november 2021, 16.37 uur · Aangepast 23 november 2021, 19.07 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen Ismail el B. (22) en Noura O. (21) 20 en 16 jaar celstraf geëist voor de moord op Omar Essalih. Bovendien wil het OM dat de vrouwelijke verdachte O. tbs krijgt. Het duo wordt ervan verdacht de 29-jarige Essalih in de nacht van 2 op 3 mei 2020 op de hoek van van de Panamalaan en de Borneokade van dichtbij te hebben neergeschoten. Mogelijk was hij in de val gelokt. 

Martin Damen

Toen de politie ter plaatste kwam, was Essalih al overleden. Een getuige filmde na de schietpartij hoe 100 meter verderop een gestolen BMW in brand stond, deze is vermoedelijk door de daders gebruikt.

Volgens het OM is de moord zorgvuldig voorbereid: "Daarbij is gezorgd voor handschoenen, een vuurwapen, brandbare vloeistof en vluchtmiddelen, terwijl de te gebruiken vluchtroute en de plaats van de aanslag tevoren zijn verkend", aldus de officier van justitie.

In de maanden na de moord werden meerdere aanhoudingen gedaan, maar een belangrijke verdachte - die vlak na de liquidatie achterop een scooter wegvlucht - bleef voortvluchtig. Toen de politie in september vorig jaar een foto openbaar maakte, kon de 21-jarige Ismail el B. worden aangehouden. 

Centjes

Essalih had de bijnaam 'Centjes' en was een bekende in het criminele circuit. De vrouwelijke verdachte Noura O., stond op het moment van de dood op het punt een contract te tekenen bij de Rotterdamse voetbalclub Excelsior. 

Tijdens een pro-formazitting vorig jaar zei O. in de rechtszaal dat ze 'op alle mogelijke manieren' werd zwartgemaakt. "Niet alleen door de media, maar ook door de officier. Ik zit nu al langer dan zes maanden in voorarrest. Ik zit hier als verdachte, maar wordt behandeld alsof ik dader ben. Waarom?"

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938