Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Extra beveiliging bij OLVG om agressie tegen zorgmedewerkers tegen te gaan

25 november 2021, 14.33 uur · Aangepast 25 november 2021, 16.14 uur · Door Lotte Rigter

Het OLVG  heeft sinds twee weken extra beveiliging ingezet bij de locaties in Oost en West. Dat om agressie tegen zorgmedewerkers te voorkomen. Nu de druk op de zorg intensiveert zijn ook de bezoekersregelingen bij ziekenhuizen strenger, wat steeds vaker leidt tot een kort lontje. "Je merkt dat mensen het lastig vinden."

AT5 / Luuk Koenen

"Het is niet iets nieuws, maar we merken nu een toename. Niet alleen in het OLVG, maar in ieder ziekenhuis", vertelt de 22-jarige Lisa Wessels. Zelf is ze verpleegkundige op de Acute Opname Afdeling in het OLVG West en heeft al meerdere keren te maken gehad met agressieve bezoekers, waarvoor uiteindelijk beveiliging werd ingeschakeld. 

"Ik begrijp het ergens wel. Als mijn familie in het ziekenhuis ligt, wil ik ook op bezoek kunnen komen. Maar, nu levert dat gevaarlijke situaties op, we willen geen besmettingen in het ziekenhuis", zegt Wessels. Op dit moment mogen er per patiënt maximaal twee bezoekers per dag komen, maar niet tegelijk. Op de corona verpleegafdeling is er dagelijks maar één bezoeker per patiënt toegestaan. 

Quote

"Ze kwamen intimiderend dichtbij en werden verbaal agressief. Toen moest ik beveiliging inschakelen"

lisa wessels - verpleegkundige

Dat creëert soms frictie. Zo maakte Wessels laatst mee dat er vier bezoekers tegelijkertijd kwamen binnenlopen om een patiënt op te zoeken. Een vriendelijk verzoek om zich aan de regels te houden, werd volgens Wessels niet geaccepteerd: "Ze kwamen toen intimiderend dichtbij en werden verbaal agressief. Ze begonnen me ook te fotograferen en te filmen. Toen moest ik de extra beveiliging inschakelen, die hebben de bezoekers verwijderd." 

"Angst is verdwenen"

Dat mensen nu minder bang zijn dan tijdens de eerste golf, speelt volgens de verpleegkundige een grote rol. "Toen was er nog veel onzeker en waren mensen voorzichtig. Ze durfden niet zo snel naar het ziekenhuis te gaan voor bezoek. Nu is die angst een stuk minder, dus mensen willen weer langs mogen komen."

De toenemende agressie zorgt voor onrust onder de medewerkers. Om dat tegen te gaan is er een intern platform voor meldingen en klachten van medewerkers, en worden er trainingen gegeven over agressiepreventie en de-escalatie. Ook de extra beveiliging moet het zorgpersoneel ontlasten van enige agressie.

Wessels zelf hoopt voornamelijk dat men meer begrip krijgt voor de genomen maatregelen in het ziekenhuis. "Die zijn er voor de veiligheid van onze patiënten. Ik hoop dat deze agressie zo snel mogelijk weer afneemt."

Maurice van den Bosch, directeur van het OLVG, laat op Twitter weten dat ze merken dat het spannender wordt in hun ziekenhuis. “Het aantal agressie-incidenten loopt op, terwijl onze mensen al onder hoge druk keihard werken. We begrijpen de spanning maar zullen agressie nooit accepteren.”

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938