Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Over een jaar niet harder dan 30 km/u met je auto: "We zullen dit met z'n allen moeten doen"

25 november 2021, 16.48 uur · Aangepast 25 november 2021, 20.43 uur · Door Ronald Olsthoorn

Op een paar uitzonderingen na mag je, als het aan dit stadsbestuur ligt, vanaf 2023 nog maar met 30 kilometer per uur door de stad rijden.

AT5

"Ja dus de Stadhouderskade, de Ceintuurbaan, de Amsteldijk, maar ook heel veel straten in Nieuw-West, denk aan de Wolbrantskerkweg, Tussenmeer, Meer en Vaart, stukje van de Pieter Calandlaan, dat wordt allemaal 30 kilometer", vertelt wethouder Egbert de Vries (Verkeer en Vervoer, PvdA) die vandaag zijn plannen naar de gemeenteraad stuurde.

"Te langzaam", reageert een autombilist. "Als moeder zijnde denk ik wel dat het veilig is voor de kinderen", zegt een andere Amsterdamse. "Als het op de doorgaande wegen maar gewoon 50 blijft", zegt een loodgieter, niet beseffende dat de Amsteldijk waar hij staat straks níét meer zo'n doorgaande weg is (de Wibautstraat nog wel).

Quote

"Het gaat om een aangename stad waar niet wordt gestresst"

wethouder egbert de vries over de nieuwe norm van 30 km/u

Volgens de wethouder wordt de stad er in ieder geval er een stuk veiliger op. De gemeente verwijst in een toelichting op de plannen zelfs naar de Verenigde Naties die stellen dat een verlaging van de snelheid naar 30 km/u het aantal verkeersdoden moet halveren. "Het gaat om een aangename stad, een prettige stad, waar niet wordt gehaast en gestrest, maar waar je ook kunt verblijven en elkaar kunt ontmoeten op straat", aldus De Vries. 

Het komende jaar wil de gemeente gebruiken om aanpassingen te doen aan de wegen waar het om gaat; sommige wegen worden smaller gemaakt, op andere plekken komen drempels en/of bewegwijzering. Ook de handhaving, die in het begin van de invoering weleens kan worden opgevoerd volgens de wethouder, behoeft nog aandacht. Op 16 december worden de plannen besproken in de gemeenteraad. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938