Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Kamervragen over samenwonen zonder directe gevolgen voor uitkering

25 november 2021, 20.03 uur · Aangepast 25 november 2021, 20.48 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het plan om uitkeringsrechtigden niet meteen te korten als ze gaan samenwonen leidt bij de landelijke fractie van de VVD tot gefronste wenbrauwen. Kamerleden Daniel Koerhuis en Daan de Kort hebben er vragen over gesteld aan minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

Bijstandsgerechtigden mogen van de gemeente vanaf volgend jaar gaan samenwonen zonder dat hun uitkering gekort wordt, zo maakte wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken) eerder deze week bekend. Het gaat om een periode van zes maanden, waarin beide uitkeringsgerechtigden nog op hun eigen adres ingeschreven blijven. Amsterdam volgt daarbij het voorbeeld van Tilburg. "Het college vindt de proef in Tilburg sympathiek en ziet de kennismakingsperiode als een instrument dat kan bijdragen aan een humaner bijstandsbeleid", aldus Groot Wassink. Met deze beslissing komt hij D66, dat het college om deze maatregel had gevraagd, tegemoet.

Leegstand

VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis begrijpt niets van dat plan. "GroenLinks kiest ervoor om een half jaar lang sociale huurwoningen leeg te laten staan. Is de wachtlijst nog niet lang genoeg?", schrijft hij op Twitter. "Wie komt hier nu op voor sociale huur en wie wil hier nu leegstand aanpakken?" Één van de vragen die hij en De Kort aan Ollongren stellen luidt: 'Welk signaal geeft de gemeente Amsterdam aan woningzoekenden die op de wachtlijst voor een sociale huurwoning staan en die nu zien dat sociale huurwoningendoor het beleid van de gemeente Amsterdam leeg komen te staan?"

Huurders van sociale huurwoningen moeten volgens Groot Wassink wel toestemming krijgen van hun woningcorporatie als ze hun woning maandenlang feitelijk niet zelf bewonen. Naar verwachting zal de 'kennismakingsperiode' vanaf 1 februari 2022 mogelijk worden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938