Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Avondlockdown' gaat vandaag in

28 november 2021, 08.32 uur · Aangepast 28 november 2021, 08.45 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Vanaf vandaag gaan winkels, sportscholen, cafés, restaurants, theaters en bioscopen verplicht om 17.00 uur dicht. Het gaat vooralsnog om een periode van drie weken. 

De nieuwe regels werden afgelopen vrijdag officieel aangekondigd tijdens een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Rutte zei tijdens de persconferentie dat hij niet kan garanderen dat de regels na de drie weken verdwijnen. De regels gaan vandaag pas in, omdat ondernemers zich daardoor gisteren konden voorbereiden.

Anderhalve meter

Verder geldt de anderhalve meter meter afstand weer, ook op de plekken waar die was afgeschaft omdat er gewerkt werd met een coronapas. Het gaat dan bijvoorbeeld om bioscopen en cafés. Daardoor kunnen er dus overdag minder mensen naar binnen. 

Het kabinet hoopt dat met de maatregelen het aantal besmettingen met twintig procent teruggebracht wordt. Het zogeheten R-getal, het reproductiegetal, moet daarmee "ruim onder de 1" gebracht worden. Dat betekent dat iemand die met het coronavirus besmet is gemiddeld minder dan een andere besmetting veroorzaakt. 

Open

Scholen blijven, mede vanwege het advies van de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT), wel open. Het OMT had het kabinet wel geadviseerd om te "overwegen" de kerstvakantie voor de scholen eerder te laten beginnen, maar er is nog niet voor een langere schoolvakantie gekozen.

Ook hopen Rutte en De Jonge dat vanaf volgende week de besmettingen al afnemen vanwege de maatregelen die op 12 november werden aangekondigd. Het ging toen onder meer om sluiting van de horeca om 20.00 uur en het verbieden van publiek bij alle sportwedstrijden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938