Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder De Vries: metro's mochten bovengronds stilstaan tijdens storing

29 november 2021, 20.15 uur · Aangepast 29 november 2021, 20.38 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De drie metro's die anderhalve week geleden tijdens een storing strandden tussen twee stations, mochten daar uit veiligheidsoogpunt stilstaan. De metro's stonden namelijk bovengronds stil, waar andere principes gelden dan wanneer dat ondergronds gebeurt.

Dat schrijft wethouder Egbert de Vries in een brief aan de gemeenteraad. Hij komt daarmee terug op  kritische vragen vanuit de gemeenteraad. Een eerdere brief over de verstoring leidde bij raadsleden tot zorgen over de veiligheid van metroreizigers.

Het is protocol dat metro's bij calamiteiten zo snel mogelijk naar het eerstvolgende station rijden, zodat reizigers veilig en snel kunnen uitstappen. Bij drie metro's lukte dat tijdens de verstoring van 20 november niet: reizigers zaten toen 15 minuten op een deel van de Gein-tak vast omdat er al een andere metro op het volgende station stond. Nadat het perron was vrijgemaakt konden zij alsnog uitstappen.

Safe haven

Raadsleden vroegen zich af of daarmee het safe haven-principe had gefaald, waarbij metro's alleen mogen vertrekken als zeker is dat ze het volgende station kunnen bereiken. Maar volgens De Vries geldt dat principe alleen ondergronds.

"Op de bovengrondse delen van het metronet zijn de risico’s kleiner en kunnen metro’s in geval van een calamiteit ook tussen stations ontruimd worden. Daarom wordt safe haven bovengronds niet afgedwongen", aldus de wethouder. Hij stipt aan dat het vaker voorkomt dat metro's bovengronds stil komen te staan tussen de stations.

Verstoring

Door de storing reden alle metro's een uur en 45 minuten niet. Daarnaast zijn er de afgelopen dagen meerdere kleine verstoringen ontstaan, onder meer door bladeren op het spoor. Volgens De Vries grijpt het nieuwe systeem namelijk eerder in als de metro's gaan slippen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938