Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe woningen op IJburg voor leerkrachten en zorgpersoneel: "We hebben ze nodig"

2 december 2021, 20.00 uur · Door Flip Linssen

Op IJburg is vandaag een begin gemaakt aan 61 nieuwe houten kubuswoningen. Het project heet Juf Nienke, alle woningen zijn bedoeld voor leerkrachten en zorgpersoneel. De stad heeft een flink tekort aan beide beroepen en daarom zijn er volgens de gemeente verschillende middelen nodig om deze beroepsgroep naar de stad te trekken.

Het lerarentekort was in 2020 ruim tien procent, een jaar eerder lag dit getal zelfs nog twee procent hoger. "We hebben deze mensen nodig in onze stad", zegt wethouder Jakob Wedemeijer (Wonen).  Met corporaties heeft de gemeente de afspraak om zorg- en onderwijspersoneel voorrang te geven op bepaalde huizen.

Projectontwikkelaar DOKVAST

In 2020 kreeg de gemeente 1.012 aanmeldingen voor dit soort voorrangswoningen, maar tegelijkertijd konden maar 140 van deze aanvragen worden gerealiseerd. "Veel woningen worden gevraagd in de sociale sector, daar hebben we er maar honderd van beschikbaar", zegt Wedemeijer.

De woningen zijn de afgelopen vijftien weken in elkaar gezet in een fabriek in Uden. De verdiepingen worden één voor één op IJburg geplaatst. "Het is een soort bouwpakket, daardoor gaat de bouw heel erg snel", aldus projectontwikkelaar Sasja Feenstra. Ze is momenteel in gesprek met scholen die zich in de buurt vestigen. "Zo kunnen we wonen en werken als combinatie faciliteren voor de doelgroep."

De woningen kwamen via de snelweg aan.

Ze omschrijft het als een geheel duurzaam gebouw waar werken en wonen wordt gecombineerd: "Bovenin komen de woningen, daaronder moeten commerciële plekken zich vestigen en mogelijkheden tot bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding komen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938