Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ruiten van zeven Thaise restaurants ingegooid door man op fiets: "Echt geen idee waarom"

8 december 2021, 17.45 uur · Aangepast 8 december 2021, 22.18 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Een mysterie in de stad. De afgelopen dagen zijn zeven Thaise restaurants rond de Nieuwmarkt en de Zeedijk de dupe geworden van vandalisme. Een man op een fiets heeft de ramen van de zaken ingegooid met een baksteen. Een motief van de stenengooier is onduidelijk:  ''We tasten in het duister.''

Restaurant Bird op de Zeedijk trof op 27 november een compleet vernielde ruit aan. De tafel voor het raam lag vol met glas en er lag een baksteen in de zaak. Het leek op een triest gevalletje vandalisme, maar al snel werd duidelijk dat Bird niet de enige Thai was die dit was overkomen. Na een week stond de teller op zeven. De baksteen was of door het raam gegooid, of de ruit was beschadigd.

Eenmansactie

Uit beelden van beveiligingscamera's blijkt dat het zeer waarschijnlijk om dezelfde dader gaat. Bij een van de restaurants gebeurde het toen er gasten zaten te lunchen. De dader werd duidelijk gespot en bij restaurant Bird is de man duidelijk te zien op camerabeelden. Ook opvallend: de man gebruikt ongeveer dezelfde bakstenen en hij draagt een rode schoudertas.  

Quote

''Ergens slecht gegeten of een massage zonder happy ending?"

roland waasdorp - eigenaar little thai prince

Verder op de Zeedijk zit restaurant Little Thai Prince. Daar is (nog) geen steen door de ruit gegooid, maar  eigenaar Roland Waasdorp is er wel bang voor. ''Ik heb tot nu toe geluk, want bijna alle restaurants in de buurt hebben een beurt gehad.''

Schade

Juist vooral in deze periode kunnen de ondernemers het er helemaal niet bij hebben. ''Ik vind heel bizar en heel heel gek dat in deze tijd, restaurants moeten al eerder dicht.'' Omdat ook de belettering moet vervangen worden en de schade loopt voor restaurant Bird op tot wel 1000 euro. 

Waarom de dader het specifiek op Thaise restaurants heeft voorzien, is de grote vraag: ''Het zou iets kunnen zijn in de relationele sfeer, het zou kunnen zijn dat hij ergens slecht heeft gegeten, of een massage zonder happy ending gehad heeft. We tasten in het duister", zegt Waasdorp. 

De video waarop te zien is dat de man met de steen gooit, is volgens ondernemer Waasdorp gedeeld in de Thaise gemeenschap. Ook hebben de getroffen restaurants aangifte gedaan en de beveiligingsbeelden gedeeld met de politie. Zij onderzoeken de zaak en roepen de stenengooier op zich te melden. Ook andere getuigen kunnen zich melden bij de politie.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938