Start van hoofdcontent

Stad

nl

Psychologiestudenten UvA starten hulplijn voor medestudenten: "We zijn echt een luisterend oor"

13 december 2021, 13.00 uur · Aangepast 13 december 2021, 17.24 uur · Door Sammie van den Broek

Psychologiestudenten van de UvA zijn een hulplijn gestart voor medestudenten die het zwaar hebben. De telefoontjes die de studenten krijgen kunnen overal over gaan: over een slechte date, ruzie met je huisgenoot, maar ook serieuze paniekaanvallen. 

AT5

Volgens Bureau Studentenartsen van de UvA kampt 25 tot 30 procent van de studenten weleens met psychische klachten. Dat is volgens oprichter van de hulplijn All Ears, Elin Swaan, niet gek. "Studenten zijn hele sociale wezens. Die rollen van de ene sociale activiteit naar de ander. Dat heeft de afgelopen twee jaar niet gekund."

Vanuit de slaapkamer

Het bellen met de studenten gebeurt vanuit de slaapkamer. Derdejaars psychologie student Roos is één van de veertig vrijwilligers. Zij vindt dat de vrijwilligers de grote verantwoordelijkheid aankunnen. "We hebben er op school wel over geleerd, dus het is ook een goede oefening voor ons."

Bij ernstige gevallen sturen de vrijwilligers medestudenten door naar de huisarts of één van de psychologen van de UvA. "We zijn er niet per se voor psychologische problemen, maar zijn echt een luisterend oor. We zijn geen 'echte' psychologen, maar psychologen in opleiding", zegt Elin. 

Drempel verlagen

"Ik denk dat zeker in deze tijd mensen het heel fijn vinden om even met iemand te praten. Echt naar een psycholoog gaan is een grote stap, ik denk dat dit juist die drempel verlaagt", aldus Roos. Of ook niet UvA-studenten kunnen bellen naar de lijn? "We vragen niet je studentennummer, maar het is wel echt bedoeld voor UvA-studenten."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938