Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Ongekroonde koning van de Bijlmer' Roy Ristie herdacht in Zuidoost

12 december 2021, 19.20 uur · Aangepast 12 december 2021, 19.31 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Vrienden, familie en bekenden hebben vandaag afscheid genomen van de op 3 december overleden Roy Ristie. In het Afscheidshuis Zuidoost lag de politicus, programmamaker en prominent Amsterdammer opgebaard. 

AT5

Vorige week vrijdag overleed Ristie onverwacht nadat hij een paar dagen eerder was opgenomen in het ziekenhuis vanwege een corona-infectie. Omdat hij nierpatiënt was, had Ristie besloten zich niet te laten vaccineren. 

Quote

"De ongekroonde koning van de Bijlmer, de informele burgemeester van Amsterdam Zuidoost"

Joris van de sande, presentator herdenking

Ongekroonde koning

De mensen die vandaag de regen trotseren en naar het Afscheidshuis zijn gekomen, roemen Ristie om zijn rol in de bewustwording rondom de slavernij of rondom de impact van de Bijlmerramp maar ook om zijn vermogen om mensen bij elkaar te brengen.

"Ristie zou je de ongekroonde koning van de Bijlmer kunnen noemen", aldus Joris van de Sande, oud-collega en één van de presentatoren van de herdenking van vandaag. "Als ik één iemand ken die voor verbinding staat, dan was dat Roy Ristie. Iemand die over kleuren en culturen heen keek en mensen bij elkaar bracht."

De ook aanwezige Mireille Boogaard spreekt met waardering over de rol die Ristie speelde in de emancipering van inheemse Surinamers. Reden voor haar en haar groep om een bijzonder ritueel uit te voeren bij Ristie's kist. "Wat wij daarnet hebben gedaan", zo vertelt Mireille, "is een speciale plechtigheid waarin wij Roy eigenlijk uitzwaaien naar goede wateren, zodat de golven hem op een mooie plek brengen." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938