Start van hoofdcontent

Stad

nl

Taakstraf voor oud-ambtenaren die gehandicaptenkaarten verkochten

13 december 2021, 16.12 uur · Aangepast 13 december 2021, 18.30 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Twee ontslagen ambtenaren van de gemeente zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij fraude met gehandicaptenparkeerkaarten. Ze hebben 200 en 240 uur taakstraf gekregen.

De twee vulden tegen betaling van 500 tot 2500 euro jarenlang valse formulieren in voor gezonde Amsterdammers, die daardoor een gehandicaptenvergunning kregen. Met de vergunning konden de afnemers gratis en overal in de stad parkeren. De ambtenaren maakten zelf ook gebruik van valse kaarten.

Terugbetalen

De twee hebben volgens de rechtbank ruim tienduizend euro verdiend met hun handel. Ze moeten dat bedrag daarom terugbetalen aan de staat. 

Ook stonden er vijf afnemers van de valse kaarten terecht. Twee van hen zijn vrijgesproken. Drie anderen kregen taakstraffen van 80 tot 100 uur. Ook moeten ze gezamenlijk ruim 1500 betalen. Deze kosten zouden zij kwijt zijn geweest aan legale parkeervergunningen.

Ontslagen

De oud-ambtenaren zijn in 2018 al door de gemeente ontslagen. Het ging in totaal om zeventien onterecht uitgegeven parkeervergunningen. Twaalf afnemers hadden al een boete betaald, zodat ze niet voor de rechter hoefden te komen.

Het Openbaar Ministerie had begin oktober naast een taakstraf van 240 uur ook 10.000 euro boete geëist tegen de twee voormalige ambtenaren. De rechtbank legt die boete alleen voorwaardelijk op. Dat betekent dat ze die boete alleen hoeven te betalen als ze weer de fout in gaan.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938