Start van hoofdcontent

Stad

nl

Weer geen vreugdevuur in Floradorp: "Het breekt mijn hart"

17 december 2021, 17.23 uur · Door Frederieke Weel

Het jaarlijkse vreugdevuur in Floradorp in Amsterdam-Noord gaat niet door. Net als vorig jaar gooit corona roet in het eten. Dit jaar zou het 70-jarige jubileum gevierd worden van de avond die veel Floradorpers omschrijven als het hoogtepunt van het jaar. "Het breekt mijn hart"

Organisator Patrick van Bronswijk is teleurgesteld in de beslissing van stadsdeel Noord, dat vanwege de coronamaatregelen geen vergunning kon verlenen. "Ik vind het echt erg dat het dit jaar weer niet door kan gaan, vertelt hij vanaf het grasveldje aan de Floraweg.

"Ik ben ermee opgegroeid. Toen ik anderhalf jaar oud was, deed ik mijn vingers tegen het raam en had ik brandblaren op mijn vingers. Zo dichtbij zat ik bij het vuur. Voor mij hoort het bij mijn identiteit als Amsterdammer, als Noorderling. Echt, ik weet niet beter.” 

Quote

"Kijk, de koning, Amalia en meneer Grapperhaus mogen een leuk feestje geven. Maar als hier 200 man staat, dan wordt er wél opgetreden"

PATRICK VAN BRONSWIJK - ORGANISATOR

Net als Van Bronswijk zijn ook veel andere Floradorpers teleurgesteld. Volgens hen draagt het vreugdevuur enorm bij aan sociale cohesie in de buurt: "We kijken allemaal naar elkaar om. Met Oud en Nieuw worden oude mensen aan de arm meegenomen om naar het vuur te kijken. Echt, ik vind het dood- en doodjammer”, vertelt vrouw.

Volgens Van Bronswijk is juist het vreugdevuur een manier om de jaarwisseling veilig te laten verlopen. "Sinds dat de Brandstapel hier ligt, is het gewoon een goed georganiseerd feest en is er geen schade in de rest van de buurt. "

Ook vindt hij dat er  met twee maten wordt gemeten. "Kijk, de Koning en Amalia en meneer Grapperhaus mogen een leuk feestje geven. Maar als hier tweehonderd man staat, dan wordt er wél opgetreden. Daar begrijp ik niks van.”

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938