Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zwangere vrouwen twijfelen soms over coronavaccin: "Ik was bang dat het iets met de baby zou doen"

27 december 2021, 15.13 uur · Aangepast 27 december 2021, 15.55 uur · Door Redactie i.s.m. GGD Amsterdam

Er zijn Amsterdammers die twijfelen of ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Toch heeft meer dan 70 procent een prik gehad. Bij zwangere vrouwen of vrouwen die graag een kind willen, ligt dat percentage een stuk lager. 

AT5

Liesbeth van Leeuwen is gynaecologe in het Amsterdam UMC. Zij ziet dagelijks vrouwen die zwanger willen worden en zich afvragen of ze zich moeten laten vaccineren."Tot op heden hebben wij geen aanwijzingen dat vaccinatie schadelijk is voor je vruchtbaarheid".

"Sommige vrouwen worden even niet ongesteld na vaccinatie en daar komt dan ook gelijk de associatie of het je onvruchtbaar maakt. Maar eigenlijk herstelt die menstruatiecyclus zich in de regel alweer na een maand hooguit twee maanden en doet het niks op je eicelvoorraad. Dus je wordt er niet onvruchtbaar van. En ook bij mannen zien we geen achteruitgang van de spermakwaliteit na vaccinatie."

Quote

"Maar die angst voelde niet gegrond genoeg om het niet te doen"

zwangere vrouw

Ook vrouwen die al zwanger zijn laten zich minder vaak inenten tegen het virus. Van hen hebben er drie op de zes een prik gehaald.

"Ik vind het een hele moeilijke keuze. Ga ik het nou wel doen, ga ik het niet doen?", vertelt een zwangere vrouw. Een andere vrouw twijfelde ook lang, maar heeft het uiteindelijk toch gedaan. "Ik was bang dat het iets met de baby zou doen. Maar die angst voelde niet gegrond genoeg om het niet te doen."

Een andere zwangere vrouw is heel stellig. "Ik heb een goed immuunsysteem en bovendien wil ik mij niet tijdens mijn zwangerschap laten vaccineren. Dat vind ik een te hoog risico."

Veel vrouwen twijfelen om zich te laten vaccineren
Quote

"Als je de uitwassen hier ziet en dat dat ongevaccineerde vrouwen zijn, daar word ik echt treurig van"

Liesbeth van Leeuwen, gynaecologe amsterdam umc

In het Amsterdam UMC zien ze geen negatieve effecten van de vaccinatie op het ongeboren kind. Liesbeth van Leeuwen legt het uit met een anatomisch model van een baarmoeder. "De bloedstroom van de baby is afgesloten van de bloedstroom van de moeder. In het geval van het coronavaccin wordt dat heel snel afgebroken en gaan wel die antistoffen via de navelstreng naar het kind toe. Daarmee is het kind ook beschermd tegen een corona infectie", aldus van Leeuwen. 

De  eventuele nadelen van de vaccinatie wegen voor gynaecoloog van Leeuwen daarom niet op tegen de gevolgen van een corona infectie bij zwangere vrouwen."We zien vooral in het derde trimester, vanaf 28 weken zwangerschap, dat vrouwen op de intensive care terechtkomen". Ook vroeggeboortes en zwangerschapsvergiftiging komen vaker voor bij zwangeren met een corona infectie. 

Zij raadt vrouwen dan ook aan zich te laten vaccineren. "Ik ben er echt voor, zeker als je die uitwassen hier ziet. Als je ziet wat voor ellende dat is en dat dat allemaal ongevaccineerde vrouwen zijn, word ik daar echt treurig van". 

Kijk voor meer informatie over vaccinatie voor corona en zwangerschap op: ggd.amsterdam.nl/vruchtbaarheid