Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Lerarentekort nog altijd hoog: "Als we niks hadden gedaan, was het nog veel hoger geweest"

24 december 2021, 20.00 uur · Door Ronald Olsthoorn

Bij haar aantreden zei onderwijswethouder Marjolein Moorman (PvdA) dat het lerarentekort terug moest naar nul, maar aan het einde van haar wethouderschap is het verder gestegen. 

AT5

"Je bent jezelf voortdurend aan het afvragen: wat kunnen we nog meer doen? We hebben ontzettend veel gedaan. Of het nou parkeervergunningen zijn of woningen, reiskostenvergoedingen of zij-instromers", zegt Moorman in AT5's Park Politiek

Maar feit is dus wel dat de afgelopen jaren het tekort van zo'n 12 naar ruim 15 procent is geklommen. Op sommige scholen is dat zelfs 20 procent en lijkt het einde, onder andere door de vergrijzing, nog niet in zicht.
Dat vindt Moorman "verschrikkelijk", maar ze put moed uit het regeerakkoord waarin onder andere geld is vrijgemaakt om de loonkloof tussen leraren in het basis- en die in het voortgezet onderwijs te dichten.

Quote

"Ik ben blij dat in het regeerakkoord afspraken zijn gemaakt waar wij in Amsterdam heel hard op drukken"

marjolein moorman, wethouder onderwijs

Volgens haar hebben de onderhandelaars inspiratie gehaald uit de hoofdstad: "Ik ben heel blij dat in het regeerakkoord afspraken zijn gemaakt waar wij in Amsterdam heel hard op drukken. Het dichten van de loonkloof en het ongelijk investeren voor gelijke kansen, het staat er letterlijk op die manier in. Dat Amsterdamse lerarenprogramma heeft daar echt op tafel gelegen."

De afgelopen jaren werden zo'n 60 sociale huurwoningen met voorrang aan leraren gegeven, maar het aantal onvervulde vacatures bedraagt met zo'n vijfhonderd een veelvoud. Moorman: "Sommige mensen zeggen: je wijst teveel naar Den Haag. Ik vind dat niet, want ik zie dat Den Haag het nu uiteindelijk heeft overgenomen en laten we wel wezen: de salarissen worden daar bepaald, de arbeidsvoorwaarden worden daar bepaald, de opleidingen worden daar bepaald. Alles wat wij in Amsterdam doen, doen wij als extra en niet omdat we daar nu een taak voor hebben vanuit het Rijk."

Toch zit er kennelijk ook een gevoel van unfinished business bij Moorman. De PvdA-lijsttrekker zou na de verkiezingen graag doorgaan op haar huidige portefeuilles van onderwijs en schuldhulp: "
Ik doe dat met hart en ziel en ben nog lang niet klaar."

Kijk hieronder het hele gesprek met Marjolein Moorman:

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938