Start van hoofdcontent

Stad

nl

Museumplein zondag veiligheidsrisicogebied: politie mag preventief fouilleren

31 december 2021, 11.00 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De Amsterdamse driehoek heeft het Museumplein en de directe omgeving daarvan voor komende zondag benoemd tot veiligheidsrisicogebied. De beslissing is genomen vanwege de kans dat personen met wapens naar het plein willen komen.

Dit betekent dat iedereen die zich die dag van 11.00 uur tot 23.00 uur in het gebied bevindt preventief gefouilleerd kan en mag worden. De driehoek, bestaande uit de gemeente, politie en Openbaar Ministerie, heeft dit besloten naar aanleiding van aanwijzingen die de politie heeft binnengekregen. "Groepen en personen zouden bewapend naar het Museumplein komen en uit zijn op het gebruiken van geweld", laat de gemeente weten.

Inter Visual Studio/Robby Hiel

Komende zondag stond ook een anti-coronademonstratie gepland. Deze is door de gemeente gisteren verboden, omdat de organisatie ervan niet zou willen meewerken aan een veilig verloop. Hierdoor zou een onveilige situatie ontstaan. Michel Reijinga, een van de initiatiefnemers van het protest, zei gisteren dat hij het "gezellig zou vinden als mensen toch koffie komen drinken komende zondag." Ook Forum voor Democratie heeft aangekondigd zondag 12 uur een bijeenkomst te houden op het Museumplein. 

De politie houdt de situatie nauwlettend in de gaten en is voorbereid op verschillende scenario's.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938