Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Nog negen personen vast na coronaprotest Museumplein

3 januari 2022, 14.03 uur · Aangepast 3 januari 2022, 14.40 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Van de dertig personen die zondag zijn opgepakt bij het coronaprotest op het Museumplein in Amsterdam zitten er nog negen vast. Zeven van hen worden verdacht van geweld tegen politieagenten, de andere twee van wapenbezit. 

Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Volgens de politie zijn de andere verdachten naar huis gestuurd met onder meer een boete of strafbeschikking. Twee van hen moeten zich op een later moment bij de rechter verantwoorden.

Ongeveer duizend mensen waren afgelopen zondag aanwezig bij het coronaprotest op het Museumplein. Via sociale media was opgeroepen om om 12.00 uur te verzamelen op het Museumplein en dan om 13.00 uur een protestmars te lopen. Het was om 12.00 uur dan ook druk op het plein. Volgens de politie stroomde het pas om 12.30 uur 'toch vol' met demonstranten.

De politie zegt dat er daarna gefaseerd is opgetreden. "Demonstranten zijn eerst aangesproken en gewaarschuwd. Toen zij het plein niet verlieten, heeft de politie opgetreden door een ME-linie (Mobiele Eenheid) te vormen. Ook zijn er paarden en politiehonden ingezet en hebben een aantal agenten geweld moeten gebruiken."

Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Politiehond

Zeker een van de demonstranten werd gebeten door een politiehond. Dat gebeurde bij het verlaten van het Museumplein. Beelden daarvan gaan rond op Twitter. De betoger die door een politiehond werd gebeten, is aangehouden en behandeld in het ziekenhuis. Het incident is gemeld bij de leidinggevende van de hondengeleider en er wordt een proces-verbaal opgemaakt, aldus de woordvoerder.

Volgens een politiewoordvoerder zijn er online diverse klachten binnengekomen over het optreden van de Mobiele Eenheid. "Dit zijn geen officiële klachten", aldus de politiewoordvoerder. Ze benadrukt dat demonstranten die op de kruising Van Baerlestraat / Paulus Potterstraat werden tegengehouden, de mogelijkheid hadden om een andere kant op te gaan. "Dat wilden deze demonstranten niet."

Volgens de politie wordt de bewuste kruising vaker geblokkeerd bij grote demonstraties op het Museumplein.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938